Jag ska ta körkort

Att ha ett körkort innebär en viss frihet. Samtidigt ställs det en del krav på dig som ska ta körkort eller förarbevis. Vilka kraven är varierar beroende på vilken typ av behörighet du ska ta körkort för. På de här sidorna hittar du all information du behöver för olika behörigheter.

Välj den fordonstyp du är intresserad av i menyn. Under varje fordonstyp hittar du sedan information om vilka aktuella körkortsbehörigheter som finns och vad du ska göra när du tar körkort.

Du hittar också information om vad som krävs för att ta förarbevis för moped klass II, snöskoter och andra fordon som inte kräver körkort.

Om du planerar att utbilda dig till yrkesförare behöver du känna till vad som gäller om exempelvis färdskrivare, taxiförarlegitimationer och yrkesförarutbildning.

Information om hur förarprovet går till och hur du bokar prov hittar du på Trafikverkets webbplats.

E-tjänster för ansökan om körkortstillstånd

Ansök om körkortsstillstånd (grupp I)

Här ansöker du om körkortstillstånd med hälsodeklaration för körkortsbehörigheterna AM, A1, A2, A, B, BE och traktorkort.

Ansök om körkortstillstånd (grupp I)  

Ansök om körkortsstillstånd (grupp II och III)

Här ansöker du om körkortstillstånd när du vill att det även ska gälla för tyngre fordon, som till exempel tung lastbil och/eller buss.

Ansök om körkortstillstånd (grupp II och III)