Förnya körkortet

Ett körkort gäller under en begränsad tid och måste förnyas innan giltighetstiden har gått ut. När ditt körkort ska förnyas skickar vi automatiskt ut en ansökningsblankett för nytt körkort (grundhandling) till din folkbokföringsadress. 

Du kan följa förnyelsen av ditt körkort på Mina sidor. Där kan du bland annat se betalningsuppgifter för tillverkningsavgiften och om vi har tagit emot din ansökan.

Frågor och svar om att förnya körkort

För att få förnya ditt körkort måste du bo i Sverige permanent eller studera här sedan minst sex månader. I vissa fall kan du förnya ditt svenska körkort även om du bor en viss tid utomlands.

Nytt körkort från utlandet.

För att tillverka ett nytt körkort behöver vi få in ett nytt foto, namnteckning och en betalning på 320 kronor. Inbetalningskortet skickas till dig ihop med grundhandlingen, men du kan även hitta dina betalningsuppgifter på Mina sidor.

Foto och namnteckning kan du lämna in genom att skicka in det till oss på grundhandlingen du mottagit av oss.

Du skickar grundhandlingen till:

Transportstyrelsen
701 97 Örebro

Du kan även välja att ta foto och lämna din namnteckning digitalt hos ett av  Trafikverkets Förarprovskontor.

Trafikverkets förarprovskontor samt krav på fotot för körkortet.

Så snart vi fått in ditt underlag för förnyelse och betalningen så kommer vi att tillverka ditt körkort. Körkortet skickas sedan till ett postombud i ditt närområde och finns att hämta ut inom cirka 5 arbetsdagar. Du får en avisering från Postnord när körkortet är redo att hämtas ut. Du behöver ha en giltig legitimation med dig för att hämta ut körkortet.

Vad som gäller vid utlämnande av körkort

Har ditt körkort kommit bort, blivit stulet, skadat eller förstört ska du först anmäla det till Transportstyrelsen:

Anmäl stulet, borttappat eller skadat körkort

Sedan ska ett nytt körkort tillverkas, en grundhandling och inbetalningskort skickas till dig när du anmäler ditt körkort stulet, borttappat eller skadat.
 
Hur länge ditt nya körkort sedan gäller beror på vilka behörigheter du har:

  • Har du lägre behörigheter gäller körkortet i tio år från datumet då det nya körkortet utfärdas.
  • Har du högre behörigheter gäller körkortet i fem år från den senaste medicinska prövningen (när du fick behörigheterna eller senast förlängde dem).

Ett nytt körkort behöver tillverkas om någon uppgift i körkortet har ändrats, vid tillexempel namnbyte skickar vi automatiskt en grundhandling till dig.
 
Hur länge ditt nya körkort sedan gäller beror på vilka behörigheter du har:

  • Har du lägre behörigheter gäller körkortet i tio år från datumet då det nya körkortet utfärdas.
  • Har du högre behörigheter gäller körkortet i fem år från den senaste medicinska prövningen (när du fick behörigheterna eller senast förlängde dem).

Ja, men det krävs en registrerad adress (folkbokföring-/särskild postadress) hos Skatteverket för att vi ska kunna skicka ut ett körkort.

Om du har körkort med lägre behörigheten AM, A1, A2, A, B eller BE gäller ditt körkort i tio år innan det måste förnyas. Vi skickar en grundhandling till dig cirka 2-3 månader innan giltighetstiden går ut.

Har du ett körkort med högre behörigheten C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D eller DE gäller körkortet i fem år innan det måste förnyas. Du måste då visa att du uppfyller de medicinska kraven.

Traktorkort har ingen tidsbegränsning och behöver inte förnyas.

Förnya körkort med högre behörigheter.

Om du inte skickar in grundhandlingen kan Transportstyrelsen komma att förelägga dig om att förnya körkortet. Om du då inte förnyar körkortet blir det ogiltigt och du får inte längre köra något fordon som kräver körkort.

För att få tillbaka ditt körkort behöver du ansöka om och bli beviljad körkortstillstånd. 

Har grundhandlingen blivit förstörd eller kommit bort kan du beställa en ny via vår e-tjänst.

Körkort - Ombeställning av grundhandling

När en person avlidit får Transportstyrelsen uppgift om det från Skatteverket. Det finns inga krav på att du måste skicka in den avlidnes körkort till oss.

Tänk på att körkortet har varit en giltig behörighets- och identitetshandling. Det kan vara lämpligt att tydligt markera på körkortet att det inte längre är giltigt (t.ex. göra hål i körkortet).

 

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!

Om du vill kan du också lämna förbättringsförslag.