Om släpvagnskalkylatorn

Släpvagnskalkylatorn har utvecklats för att hjälpa dig att ta reda på om du får dra en specifik släpvagn eller husvagn med din bil. Tjänsten är ett hjälpmedel - det är du som ansvarar för att du framför dina fordon på ett lagligt sätt även när släpvagnskalkylatorn ger klartecken för fordonen.

I tjänsten skriver du in registreringsnumret på din bil och registreringsnumret på släpvagnen samt klickar i vilken körkortsbehörighet du har. Du får omedelbart resultat i form av en bild på ett dragfordon och en släpvagn. Respektive fordon är då grönt, gult eller rött. Grönt innebär att det är ok att köra fordonet och rött innebär att det inte är tillåtet att köra fordonet. Gult innebär att det är ok att köra fordonet med vissa begränsningar, till exempel att släpet inte får lastas fullt ut.

Släpvagnskalkylator  

Begränsningar

Släpvagnskalkylatorn fungerar med personbilar och lätta lastbilar. Tjänsten kan inte beräkna och ta hänsyn till fordon med drag (kopplingstyp) av typen bygel, krok, vändskiva och tapp eller släpvagnar med ledad dragstång.

Hur släpvagnen ska lastas med hänsyn till kopplingstyp, högsta kultryck och S-värde beskrivs inte i tjänsten.

Observera även att Transportstyrelsen inte alltid har uppgift om bilen har drag (kopplingstyp) eller inte, därför presenteras inte uppgift om drag finns. Släpvagnskalkylatorn visar därför samma resultat både för bilar som saknar eller har dragkrok.

Släpvagnskalkylatorn visar inte heller om en bil har manuell eller automatisk växellåda.

Kom ihåg att ”grön bil” eller ”grönt släp” inte betyder att fordonen uppfyller alla övriga krav som finns på fordonen och det fritar inte föraren från ansvar.

Uppgifter i kalkylatorn kan vara felaktiga

Transportstyrelsen saknar uppgift om bromsanordning för släpvagnar som vid registrering omfattas av ett EG-typgodkännande.

Om det saknas uppgift om broms på en släpvagn upp till 750 kg totalvikt görs beräkningen i kalkylatorn utifrån att släpet är obromsat.

Om det saknas uppgift om broms på en släpvagn över 750 kg totalvikt görs beräkningen i kalkylatorn utifrån att släpet är bromsat.

Det innebär i dessa fall att uppgifter kan bli felaktiga på bromsade släpvagnar med totalvikt upp till 750 kg och även på tyngre släpvagnar av 1962 års modell eller tidigare.

Kontakta Transportstyrelsens kundtjänst om du misstänker felaktigheter.