Förbud att parkera på enskild väg i Tylösand

2003-03-31

Förbud att parkera.

Beteckning: TR10A 2002:15738

Beslutsdatum 2003-03-31 

Beslut

Vägverket avslår överklagandet.

Bakgrund

Halmstads kommun har överklagat Länsstyrelsens i Hallands län beslut den 6 juni 2002 med diarienummer 258-1223-02 (se bilaga 1) om undanröjande av lokal trafikföreskrift om parkeringsförbud på Hästskovägen i Halmstads kommun beslutad den 31 augusti 2001.

Kommunen har till stöd för sitt överklagande bland annat anfört att beslutet om parkeringsförbud på del av Hästskovägen är fattat efter önskemål från Tylösands vägförening. Styrelsen i vägföreningen är demokratiskt vald på föreningens årsmöte och samtliga fastighetsägare inom vägföreningens område är medlemmar i vägföreningen och har också varit kallade till årsmötet. Kommunen anser att en enskild fastighetsägare inom en vägförening inte kan anses som särskilt berörd enligt 10 kapitlet 6 § trafikförordningen (1998:1276) trafikförordningen. En ohållbar situation skulle uppstå om kommunen tvingades fråga varje enskild fastighetsägare med mark gränsande till en gata innan beslut om en lokal trafikföreskrift kan fattas. Kommunen anser att den kommunikationen skall kunna ske via vägföreningarna.

Henrik Willquist har som befullmäktigat ombud för Lena Tesdorpf inkommit med ett yttrande till Vägverket. I yttrandet anförs bland annat att Lena Tesdorpf äger fastigheten 2:91 som är belägen vid den sträcka av Hästskovägen som berörs av förbudet. Vägföreningens yrkande om parkeringsförbud är föranlett av en enda persons önskemål och beslutet är inte fattat på något årsmöte dit Lena Tesdorpf varit kallad. Vidare anförs också att kommunen vid beslutet om att belägga aktuell sträcka med parkeringsförbud inte sett till det allmännas bästa.

Kommunen har tagit del av yttrandet från Willquist och har inkommit med ytterligare synpunkter och handlingar.

Representanter för Vägverket i Borlänge har tagit del av förhållandena på platsen.

Skäl

Särskilda trafikregler får enligt 10 kapitlet 1 § trafikförordningen meddelas genom lokala trafikföreskrifter för en viss väg eller vägsträcka eller för samtliga vägar inom ett visst område eller för ett område eller färdled i terräng. De särskilda trafikreglerna får bland annat gälla förbud att stanna och parkera. Av 10 kapitlet 3 § 1 trafikförordningen framgår att lokala trafikföreskrifter får meddelas av kommunen för samtliga vägar inom tättbebyggt område om föreskrifterna rör färdhastighet, stannande eller parkering.

Hästskovägen är enskild väg inom tättbebyggt område i Halmstads kommun. Enligt 10 kapitlet 6 § trafikförordningen skall om en enskild väg särskilt berörs i ett ärende om lokal trafikföreskrift ägaren till den enskilda vägen ges tillfälle att yttra sig under beredningen. Detsamma gäller ägaren till mark som särskilt berörs.

Den av kommunen beslutade lokala trafikföreskriften om parkeringsförbud på Hästskovägen har tillkommit efter en framställan från Tylösands vägförening. Föreskriften innebar att fordon inte får parkeras på Hästskovägens sydvästra sida från korsningen Hästskovägen/Älgvägen och 45 meter mot sydöst, förbi fastigheten 2:91 och en mindre del av fastigheten 2:83 (se bilaga 2). Av handlingarna i ärendet framgår att Lena Tesdorpf äger fastigheten 2:91 som ligger i direkt anslutning till den del av Hästskovägen som berörs av den lokala trafikföreskriften om parkeringsförbud. Det har däremot inte framkommit att Lena Tesdorpf fått tillfälle att yttra sig under beredningen.

Enbart det förhållande att enskild person äger mark angränsande till väg som är föremål för lokal trafikföreskrift innebär inte i sig skyldighet att låta honom eller henne yttra sig under beredningen, utan för detta krävs att marken särskilt berörs. Enligt Vägverkets uppfattning får svårigheter för besökare att parkera i närheten på grund av lokal trafikföreskrift om parkeringsförbud anses innebära att marken särskilt berörs, i vart fall när förbudet sträcker sig förbi någon eller några enstaka fastigheter. Verket finner därför att fastigheten 2:91 på Hästskovägen i Halmstad berörs så särskilt att Lena Tesdorpf borde ha givits tillfälle att yttra sig innan beslut om lokal trafikföreskrift fattades. Överklagandet skall följaktligen avslås.

Enligt 6 § lagen (1978:234) om nämnder för vissa trafikfrågor får Vägverkets beslut inte överklagas.