Flygvapenmuseum

Publicerad 17 apr 2008

Behov har inte ansetts finnas av utökad vägvisning till ett museum. Vägvisning till museet fanns sedan tidigare i ett samlingsmärke för olika mål i samma område.

Beteckning: TR30A 2007:15575

Beslutsdatum: 2008-04-17

Beslut

Med bifall till överklagandet undanröjer Vägverket Länsstyrelsens i Östergötlands län beslut och fastställer Vägverkets Region Sydöst beslut .

Bakgrund

Den statliga väghållningsmyndigheten Vägverket Region Sydöst (VSÖ) har överklagat Länsstyrelsens i Östergötlands län beslut den 25 juni 2007 med diarienummer 343-5329-07 (bilaga). VSÖ yrkar att Vägverket upphäver länsstyrelsens beslut och fastställer regionens beslut.

Till stöd för yrkandet anför VSÖ att Flygvapenmuseet har vägvisning till inrättning från väg E4 med vägmärke F9, samlingsmärke för vägvisning, med vit versal och gemen text och vita symboler på brun botten. Avsikten med vägmärke F9 är att inom klammer anges mål som nås via ett gemensamt vägval och under klammerns spets anges det gemensamma vägvalet. Vägvisning till målet återupptas då den avviker från det gemensamma vägvalet. VSÖ anför vidare att Flygvapenmuseum i sitt överklagande begärt att på ordinarie lokaliseringmärke mellan samlingsmärket på väg E4 och där vägvisningen mot Flygvapenmuseum återupptas på väg E4.04 infoga vägmärke H22, sevärdhet. Detta vägmärke får inte sättas upp utan att sevärdhetens art anges i anslutning till märket enligt vägmärkesförordningen (2007:90).

Skäl

Lokaliseringsmärke F9, samlingsmärke för vägvisning, med anvisning om att Flygvapenmuseum och andra vägvisningsmål på märket nås via det gemensamma vägvalet Linköping V på väg E4 i korsningen med väg E4.04 i trafikplats 111. Andra lokaliseringmärken med angivelse av Flygvapenmuseet finns på väg 34 i korsningen med E4.04 i trafikplats Ryd.

Genom samlingsmärket för vägvisning får de trafikanter som har Flygvapenmuseum som anvisning upplysning om att museet nås via det gemensamma vägvalet Linköping V. Enligt vägmärkesförordningen (1978:1001) fick samlingsmärket för vägvisning endast användas när förhållandena var sådana att det inte var lämpligt att ange de mål som anges inom klammer med andra lokaliseringsmärken. Samlingsmärke på väg E4 vid Linköping har satts upp innan vägmärkesförordningen (1978:1001) upphörde att gälla vid utgången av maj 2007. Till grund för uppsättningen bör därför ha legat en bedömning att anvisning om Flygvapenmuseum och de andra målen inom klammer på märket inte var lämpligt att ges med andra lokaliseringsmärken. Någon motsvarande bestämmelse finns inte i vägmärkesförordningen (2007:90) eller i föreskrifter meddelade med stöd av den. Möjligheterna att sätta upp märket har därför utvidgats. Enligt Vägverkets uppfattning bör i de fall samlingsmärke för vägvisning ha satts upp annat lokaliseringmärke för vägvisning till de mål som finns på samlingsmärket för vägvisning endast sättas upp om det behövs av särskilda skäl. I ärendet har inte framkommit att förare som har Flygvapenmuseum som mål behöver anvisning på annat sätt än trafikanter med andra mål som anges på samlingsmärken för vägvisning. Inte heller har framkommit att förhållandena vid väg E4 vid Linköping är särskilda. Överklagandet ska därför bifallas.