Frågor och svar om nya hjälmkrav
Den 1 januari 2016 infördes krav på att den som färdas med terrängskoter ska använda skyddshjälm. Skälet är att det varje år inträffar många allvarliga olyckor med snöskotrar och fyrhjulingar. Här kan du få svar på vissa frågor om hjälmkravet.
Det har länge krävts skyddshjälm för den som kör motorcykel eller moped (oavsett om motorcykeln har två, tre eller fyra hjul). Nu införs motsvarande krav för den som kör terränghjuling, snöskoter eller den nya traktor b, om karosseri saknas.
Frågor och svar
Ja, när man kör fyrhjuling utan karosseri som räknas som moped, terränghjuling, motorcykel eller traktor b. Hjälmkraven för terränghjuling och traktor b är nya från 1 januari 2016.
Ja, från den 1 januari 2016 ska man ha hjälm när man färdas med snöskoter.
Det är samma typ av hjälm som krävs för MC, moped, traktor b utan karosseri och terrängskoter utan karosseri. Med andra ord gäller samma regler som för MC, att hjälmen ska vara E-märkt. En E-märkt hjälm ska vara godkänd enligt ECE reglemente 22.
Kraven på skyddshjälm och användarkrav finns i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:94) om skyddshjälm. Dessa uppgifter finns på Transportstyrelsens webbplats.
Även passagerare på skotern ska använda skyddshjälm. Passagerare som inte fyllt sju år kan använda annat lämpligt huvudskydd, till exempel ridhjälm, skidhjälm eller cykelhjälm.
När det gäller pulka eller kälke ser det annorlunda ut. Bestämmelsen om skyddshjälm säger att "den som färdas med terrängskoter ska använda skyddshjälm". En skoterkälke eller pulka räknas som terrängsläp och är därmed ett eget fordon. Vi rekommenderar att den som sitter i en pulka/kälke efter skotern använder hjälm eftersom olycksrisken är lika stor i pulkan/kälken som på skotern .
Skyddshjälm behöver inte användas när fordonet inte är i rörelse eller vid färd inom parkeringsplats, parkeringshus, bensinstation eller liknande område.
Undantagen för skyddshjälm beskrivs förutom i trafikförordningen (1998:1276), i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2017:94) om skyddshjälm. Dessa uppgifter finns på Transportstyrelsens webbplats.