Ställa av eller på ett fordon i samband med ägarbyte fungerar olika beroende på vilket sätt man väljer att anmäla ägarbytet  -  via webb, app eller registreringsbeviset.

Avställning

Om det finns överskjutande fordonsskatt, återbetalar vi den. Belopp under 50 kronor återbetalas inte. Vi betalar tillbaka till den person som är registrerad som ägare vid avställningstillfället. Om fordonet ställs av i samband med ett ägarbyte (i samma anmälan) så betalar vi tillbaka skatten till den nya ägaren.

Anmälan på webben

I tjänsten Anmäl ägarbyte kan du inte göra en avställning i samband med ägarbytet. Om en avställning ska registreras måste antingen nuvarande ägare göra det innan ägarbytet anmäls eller så får den nya ägaren ställa av fordonet efter att ägarbytet registrerats. 

Innan: Du som säljare ställer av fordonet via någon av våra tjänster innan ägarbytet.

Efter: Du som köpare och ny ägare kan ställa av fordonet på vår webbplats efter ägarbytet, om du har e-legitimation. Saknar du e-legitimation måste du vänta på registreringsbeviset, del 1, som kommer med posten. Tänk på att du måste ha trafikförsäkring för de dagar fordonet är påställt.

Anmälan via appen – Mina fordon

När man använder appen sker ägarbytet omgående och du kan också anmäla avställning samtidigt.

Anmälan via registreringstreringsbevis

Avställningen räknas från den dag då en fullständig anmälan kommer in till Transportstyrelsen. Om ägarbyte och avställning anmäls på registreringsbeviset kan detta innebära att fordonet är påställt från dagen för ägarbytet (enligt anmälan) och fram till dagen för avställningen (datumet som anmälan kom in). I så fall måste den nya ägaren teckna en trafikförsäkring som täcker den tiden.
Tänk på att fordonet ställs av direkt om du använder vår e-tjänst eller vår app Mina fordon.

Påställning

Anmälan på webben

I tjänsten Anmäl ägarbyte kan du inte anmäla en påställning i samband med ägarbytet. Om en påställning ska registreras måste antingen nuvarande ägare ställa på fordonet innan ägarbytet anmäls eller så får den nya ägaren ställa på fordonet efter att ägarbytet registrerats.

Innan: Du som säljare ställer på fordonet via någon av våra tjänster innan ägarbytet. Det blir då säljaren som blir skattskyldig för fordonsskatten.

Efter: Du som ny ägare kan ställa på fordonet på vår webbplats efter ägarbytet, om du har e-legitimation. Det blir då du som ny ägare som blir skattskyldig. Saknar du e-legitimation måste du vänta på registreringsbeviset del 1, som kommer med posten.

Anmälan via appen – Mina fordon

Om du använder vår app Mina fordon, eller vår e-tjänst för ägarbyte, sker ägarbytet omgående och du kan också anmäla en påställning från samma dag, samtidigt som du anmäler ägarbytet. Den nya ägaren kommer då att bli skattskyldig.

Om du anmäler påställning via vår e-tjänst eller app, är det alltid den som är registrerad ägare vid den tidpunkten som blir debiterad fordonsskatt. Om det sedan kommer en anmälan till oss om ägarbyte där det framgår att fordonet bytte ägare samma dag (eller tidigare) som fordonet ställdes på, kan den som debiterats fordonsskatt (säljaren) vända sig till Skatteverket för att begära omprövning av fordonsskatten. Det innebär att Skatteverket kan besluta att det i stället är den nya registrerade ägaren som är skattskyldig.

Anmälan via registreringstreringsbevis

Om du skickar in en anmälan om ägarbyte och påställning på registreringsbeviset så kommer fordonet att ställas på från och med den dag vi registrerar din anmälan. I normalfallet är det den dag som anmälan kommer in till oss eller det datum framåt i tiden som du anger i din anmälan. Vi ställer inte på ett fordon från ett datum bakåt i tiden.

Om du anmäler påställningen på registreringsbeviset i samband med ägarbytet blir den nya ägaren skattskyldig.