Förarbevis för terränghjuling

Om du ska köra terränghjuling behöver du ett särskilt förarbevis. Du får också köra terränghjuling om du har ett körkort eller traktorkort utfärdat före 1 januari 2000.

För att få ett förarbevis för terränghjuling krävs att du har:

  1. fyllt 16 år
  2. gått en utbildning hos en godkänd utbildare
  3. gjort ett godkänt kunskapsprov (du behöver inte göra något körprov).

Utbildning och prov för terränghjuling

Utbildningen innehåller både teoretiska och praktiska delar. De praktiska delarna går ut på att du ska lära dig att hantera terränghjulingen. Det är tillåtet att övningsköra, men bara under uppsikt av en godkänd utbildare. Privat övningskörning är inte tillåten. För att få övningsköra terränghjuling ska du vara minst 15 år och 9 månader.

Du måste ha fyllt 16 år och ha gått utbildningen för att få göra kunskapsprovet.

Bara de som har tillstånd av Transportstyrelsen får utbilda och ordna prov för förarbevis.

Utbildare och provanordnare  

Förarbeviset

När du har gjort ett godkänt kunskapsprov rapporteras det till oss och vi skickar en ansökningsblankett för förarbevis till dig. När ansökan och betalning har kommit in, tillverkas förarbeviset och skickas till dig.

Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har registrerats hos Transportstyrelsen om du har en giltig identitetshandling med dig vid färd. Du har två månader på dig att skicka in din betalning och ansökan om förarbevis. Efter två månader krävs att förarbeviset är med när du kör.

Har du inte ansökt om utfärdande av ditt förarbevis och betalat tillverkningsavgiften inom ett år från utfärdandedatumet blir förarbeviset ogiltigt. Du måste då kontakta kundtjänst på 0771-81 81 81 för mer information om hur du får tillbaka behörigheten.

Foto på förarbeviset

Foto till förarbevis kan du ta hos en fotohandlare som tar foton för ID-handlingar. Bilder från skolfotografering uppfyller oftast inte de krav som ställs och brukar inte godkännas.

Förarbevis kan återkallas

Om du gör dig skyldig till trafikbrott kan du få en varning och få ditt förarbevis återkallat.

Fordonsbegreppet terränghjuling

Läs mer om terränghjulingar