Yrkeskvalifikationsdirektivet förarutbildare

Nu är det möjligt för trafikutbildare från andra länder inom EES (eller från Schweiz) att arbeta i Sverige.

 

Information om "brexit"

För dig som har ett körkort utfärdat i Förenade kungadömet (Storbritannien), eller dig som har medarbetare i ditt företag med ett sådant körkort, finns en informationssida som ska redogöra vad som händer vid ett eventuellt utträde ur EU och EES.

Yrkeskvalifikationsdirektivet trafikutbildare

Från och med den 15 april 2016 är det möjligt för dig som arbetar som trafikutbildare i ett EES-land eller i Schweiz att, tillfälligt eller permanent, komma till Sverige och ta en anställning.

De yrken som omfattas av yrkeskvalifikationsdirektivet är:

  • utbildningsledare vid trafikskola
  • trafiklärare
  • lärare för introduktionsutbildning inför privat övningskörning,
  • lärare för riskutbildning, A1, A2, B1, B2
  • lärare vid utbildning för behörighet AM
  • lärare vid förarbevisutbildning för moped, snöskoter och terränghjuling.

Läs mer om respektive yrke under relaterad information.

Följ länkarna nedan för mer information om yrkeskvalifikationsdirektivet för:

Enhetligare, enklare och snabbare process

Reglerna förväntas leda till att processen att erkänna en persons yrkeskvalifikationer för dem som vill arbeta permanent i Sverige, blir enhetligare, enklare och snabbare.

För dem som vill arbeta tillfälligt i Sverige kommer de nya bestämmelserna att innebära att det är yrkesutövaren som ska visa arbetsgivaren att han eller hon utövar yrket i ett annat land inom EES eller Schweiz.

De nya bestämmelserna träder i kraft den 15 april 2016.

Tillväxtverket är utpekad myndighet som ingång för dem som kommer till Sverige för att utöva sitt yrke permanent. Från mitten av maj kommer det att vara möjligt att skicka in sin ansökan via verksamt.se, under "Lämna uppgifter och sök tillstånd" finns ansökningsformulären sökbara i bokstavsordning eller under kategorier. Det kommer även att finnas information på engelska. Det går även att ansöka direkt via Transportstyrelsens webbplats, "E-tjänster och blanketter" eller via länkarna nedan:

Reglerna införs för att införliva yrkeskvalifikationsdirektivet. Läs mer i lagen (2016:145) och förordningen (2016:157) om erkännande av yrkeskvalifikationer. Ta även del av Transportstyrelsens föreskrifter (TSFS 2016:17) om erkännande av yrkeskvalifikationer.

Är du nöjd med informationen på sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!