Betalning och avisering av infrastrukturavgift

De passager som registrerats på ett fordon under en kalendermånad summeras till ett avgiftsbeslut som betalas i efterskott.

I vår e-tjänst ser du dina betalda och obetalda avgifter samt passager som registrerats på ett visst fordon och som ännu inte blivit ett avgiftsbeslut.

Läs mer om e-tjänsten

Infrastrukturavgift - visa uppgifter

Så betalar du

Du kan betala infrastrukturavgift via autogiroe-avi (e-faktura) eller med det inbetalningskort som vi skickar ut. Om du har en digital brevlåda kan du få din avi dit. Längre ner på sidan finns saker att tänka på om du använder digital brevlåda. 

I slutet av varje månad skickar Transportstyrelsen en inbetalningsavi till dig som fordonsägare, där det sammanlagda debiterade beloppet för föregående kalendermånad framgår. På avin finns även information om antalet passager och belopp per dag. Avgiften ska finnas på Transportstyrelsens konto för infrastrukturavgift senast det datum som anges på avin. Det är du som fordonsägare som ansvarar för att avgiften betalas i tid, även om du inte har fått en avi.

Betala via autogiro

Med autogiro dras infrastrukturavgifter automatiskt från det konto du anger. Som privatperson kan du anmäla autogiro för att betala infrastrukturavgifter via din internetbank. Kontakta din bank för att anmäla autogiro för infrastrukturavgifter.

Läs mer om autogiro

Förtydligande

Företag kan inte anmäla sig för autogiro Den autogirolösning som nu är införd gäller endast privatpersoner. Företag kan i nuläget inte anmäla sig för att betala infrastrukturavgift via autogiro.

Betala via e-avi

Med e-faktura får du din inbetalningsavi från oss direkt till din internetbank i stället för med vanlig post hem till dig. Du anmäler hos din internetbank att du vill få avin för infrastrukturavgift elektroniskt via bankens tjänst e-faktura. Vi skickar då avin direkt till din internetbank i stället för med vanlig post hem till dig.

Läs mer om e-avi

Digital brevlåda

Om du har en digital brevlåda (som tar emot post från myndigheter) skickar vi din avi dit. Om du också har e-avi går vår avi i första hand till din internetbank. Genom att registrera dig hos en digital brevlådeoperatör får du din inbetalningsavi från oss direkt till din digitala brevlåda i stället för med vanlig post hem till dig.

Läs mer om digital brevlåda

 

Att tänka på om du använder digital brevlåda

  • Tänk på att ta del av hela dokumentet då en pdf-fil kan innehålla flera beslut och avier.
  • Om du inte har autogiro behöver du betala avin manuellt.
  • Från december månad 2019 är det möjligt att kopiera OCR-numret från inbetalningskortet till fältet för OCR-numret i din internetbank.
  • I vår e-tjänst Infrastrukturavgift - visa uppgift kan du själv kontrollera om du har betalat avin

Betalning via bankgiro

Du kan betala infrastrukturavgift via bankgiro på bank, via internetbank eller med bankernas kuverttjänster.

Våra nuvarande konton för infrastrukturavgift för svenskregistrerade fordon  är:

  • bankgiro 250-5683 (avi för ett fordon)

 Om du har en samlingsavi gäller följande kontonummer:

  • bankgiro 343-9999 (samlingsavi för flera fordon)

Läs mer om hur du betalar infrastrukturavgift med bankgiro

Om ditt fordon är registrerat utomlands

När det gäller fordon som är registrerade utomlands har Transportstyrelsen gett i uppdrag till en anmälningspartner att identifiera fordonsägarna, skicka fakturor och ta emot betalningar via EPASS24.

Mer information hittar du på EPASS24 webbplats.

Samlingsavisering för organisationer och företag

Har ditt företag eller din organisation flera fordon och ni vill få en samlad betalningsavi för dessa? Då kan ni ansöka om en samlingsavi.

Läs mer om hur du ansöker om samlingsavisering 

Observera att det inte går att kombinera samlingsavi med e-avi.

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!