Betalning och avisering för infrastrukturavgift

I slutet av varje månad skickar Transportstyrelsen en inbetalningsavi till dig som fordonsägare, där det sammanlagda debiterade beloppet för föregående kalendermånad framgår. På avin finns även information om antalet passager och belopp per dag. Avgiften ska finnas på Transportstyrelsens konto för infrastrukturavgift senast det datum som anges på avin. Det är du som fordonsägare som ansvarar för att avgiften betalas i tid, även om du inte har fått en avi.

Betalning via autogiro

Som privatperson kan du anmäla autogiro för att betala infrastrukturavgifter via din internetbank. Kontakta din bank för att anmäla autogiro för infrastrukturavgifter.

Så fungerar autogiro för infrastrukturavgift

Skaffa en digital brevlåda

Från och med den 17 januari 2018 skickar vi även ut avier för infrastrukturavgifter digital. Genom att registrera dig hos en digital brevlådeoperatör får du din inbetalningsavi från oss direkt till din digitala brevlåda i stället för med vanlig post hem till dig.

Läs mer om hur du skaffar en digital brevlåda.

Förtydligande

Företag kan inte anmäla sig för autogiro
Den autogirolösning som nu är införd gäller endast privatpersoner. Företag kan i nuläget inte anmäla sig för att betala infrastrukturavgift via autogiro.

Betalning via e-avi

Om du vill kan du beställa e-avi för infrastrukturavgift. Det gör du genom att anmäla hos din internetbank att du vill få avin för infrastrukturavgift elektroniskt via bankens tjänst e-faktura.

Läs mer om hur du ansöker om e-avi

Kombinera autogiro med e-avi och undvik pappersavisering

När ditt autogiro är aktiverat skickar vi ut vår avi (avgiftsbeslut) med ett makulerat inbetalningskort. Om du vill få avin elektroniskt, kan du anmäla e-faktura för infrastrukturavgift hos din internetbank.

Betalning via bankgiro

Du kan betala infrastrukturavgift via bankgiro på bank, via internetbank eller med bankernas kuverttjänster.

Våra nuvarande konton för infrastrukturavgift för svenskregistrerade fordon  är:

  • bankgiro 250-5683 (avi för ett fordon)

 Om du har en samlingsavi gäller följande kontonummer:

  • bankgiro 343-9999 (samlingsavi för flera fordon)

Läs mer om hur du betalar infrastrukturavgift med bankgiro

Samlingsavisering för företag och organisationer

Har ditt företag eller din organisation flera fordon och ni vill få en samlad betalningsavi för dessa? Då kan ni ansöka om en samlingsavi.

Läs mer om hur du ansöker om samlingsavisering 

Observera att det inte går att kombinera samlingsavi med e-avi.

E-tjänst för att se dina passager och belopp

E-tjänsten för infrastrukturavgift ger dig information om betalda och obetalda avgiftsbeslut samt visar de passager som registrerats på ditt fordon och som ännu inte blivit ett avgiftsbeslut. Du kan se avgiftsbeslut för både Motala och Sundsvall.

För att se informationen måste du logga in antingen med e-legitimation eller med behörighetskoden som finns på fordonets registreringsbevis.

Läs mer om e-tjänsten för infrastrukturavgift (broavgift)