Sök på webbplatsen
Sökresultat
Visar resultat från
Regler om kör- och vilotider
Vägtrafik / Yrkestrafik
Här finner ni information om regler om kör- och vilotider samt färdskrivare. … Här finner ni information om regler om kör- och vilotider samt färdskrivare. … Se Transportstyrelsens utredare berätta om bakgrunden till varför reglerna för kör- och vilotider finns.
Undantag från kör- och vilotider
Vägtrafik / Yrkestrafik
Här finner ni information om undantag från kör- och vilotider och färdskrivare. … Här finner ni information om undantag från kör- och vilotider och färdskrivare.
Kör- och vilotider
Vägtrafik / Yrkestrafik
Därför finns det regler för kör- och vilotider. Här har vi samlat information om kör- och vilotider samt färdskrivare. … - och vilotider. … om man inte omfattas av något undantag från kör- och vilotider.
Frågor och svar om kör- och vilotider för förare
Vägtrafik / Yrkestrafik
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som är förare. … Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som är förare.
Färdskrivarkort
Vägtrafik / Yrkestrafik
Det finns fyra typer av färdskrivarkort: Förarkort används av förare och placeras i färdskrivaren som registrerar kör- och vilotider på kortet, för att … transportföretagen och kontrollmyndighet (i Sverige Polismyndigheten och Transportstyrelsen) ska kunna se att förarna följer kör- och vilotidsreglerna … Dessa test- och provkort går inte att använda i de färdskrivare som är monterade i fordon för att registrera kör- och vilotider.
Färdskrivare
Vägtrafik / Yrkestrafik
I färdskrivaren registreras bland annat förarnas kör- och vilotider. … Analog färdskrivare, där kör- och vilotider registreras mekaniskt på diagramblad. … Läs mer om undantag från kör- och vilotider.
Företagskontroll av kör- och vilotider
Vägtrafik / Yrkestrafik
omfattas reglerna om kör- och vilotider. … Läs mer om tillsynsavgiften på tillsynsavgift för kör- och vilotider och vägarbetstid. … Här kan du läsa om vår tillämpning Vägledning vid tillämpning av kör- och vilotider. Läs mer om regler om kör- och vilotider.
Fordon du får köra
Vägtrafik / Körkort
Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att... … Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. … BehörighetKörkortsålderGer rätt att köra AM 15 år Moped klass I (EU-moped)Behörighet AM ger även rätt att köra: Moped klass II Traktor a (gjorda
Frågor och svar om kör- och vilotider för transportföretag
Vägtrafik / Yrkestrafik
Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som har ett transportföretag. … Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som har ett transportföretag.
Tillsynsavgift för kör- och vilotider och vägarbetstid
Vägtrafik / Yrkestrafik
Kontroll av kör- och vilotider och tillsyn av vägarbetstidslagen ska finansieras med avgifter. … Kontroll av kör- och vilotider och tillsyn av vägarbetstidslagen ska finansieras med avgifter. … Där finns även information om hur ni går tillväga för att överklaga om ni inte anser att ni omfattas av reglerna om kör- och vilotider.
Lastbil
Vägtrafik / Fordon
Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp. … Arbetar du som lastbilsförare behöver du känna till reglerna för kör- och vilotider. … Ska du köra lastbil med släp, behöver du C1E eller CE.
Nej till att köra tyngre lastbilar med B-körkort
Om Transportstyrelsen / Pressrum
Transportstyrelsen rekommenderar inte att det införs undantag till att köra tyngre lastbilar som drivs av alternativa bränslen med totalvikt över 3,5 ton … Det gör att det krävs högre körkortsbehörighet för att köra exempelvis eldrivna lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton. … Det innebär till exempel att förare ska följa reglerna om kör- och vilotider, krav på färdskrivare, vägarbetstid och lastsäkring med mera.
Nya regler för bussförare som kör beställningstrafik
Om Transportstyrelsen / Pressrum
Den 22 maj 2024 införs nya regler om kör- och vilotider vid tillfällig persontrafik. … I dag, den 22 maj, införs nya regler om kör- och vilotider vid tillfällig persontrafik: "De nya reglerna ska passa den här typen av verksamhet bättre. … Här kan du läsa mer om kör- och vilotider Vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för förare
Hantering av digital färdskrivare
Vägtrafik / Yrkestrafik
Den digitala färdskrivaren, som registrerar och sparar kör- och vilotider i färdskrivaren och på förarens förarkort, finns i fordon som tagits i bruk mellan … Informationen är inte heltäckande, läs mer om vad ni som förare eller transportföretag förväntas känna till i de regler om kör- och vilotider som finns … - och vilotider innevarande dag och de föregående 28 dagarna.
Har körkort
Vägtrafik / Körkort
Fordon du får köra Se vilka fordon du får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten. … Läs mer om vilka fordon du får köra. … Läs mer om att köra med svenskt körkort utomlands.
Ställ av eller på ditt fordon
Vägtrafik / Fordon
Ställ på För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt.
Nya krav på dubbfria däck
Om Transportstyrelsen / Pressrum
Om du kör med dubbfria däck är det i år extra viktigt att kontrollera om de verkligen uppfyller kraven. … Kör du på äldre däck som saknar symbolen ”alptopp/snöflinga” är det dags att byta däck. … Kör du på äldre däck som saknar symbolen ”alptopp/snöflinga” är det dags att byta däck.
Personbil med släp
Vägtrafik / Körkort
För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B. … Den utökade B-behörigheten ger inte rätt att köra tyngre personbilar eller lastbilar. … Den utökade viktbegränsningen gäller bara när du kör personbil med släp.
Vinterdäck
Vägtrafik / Fordon
Undantag från krav på vinterdäck Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten: Vid … Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning. … Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.
Om släpvagnskalkylatorn
Vägtrafik / Fordon
Grönt innebär att det är ok att köra fordonet och rött innebär att det inte är tillåtet att köra fordonet. … Gult innebär att det är ok att köra fordonet med vissa begränsningar, till exempel att släpet inte får lastas fullt ut.
AM – moped klass I
Vägtrafik / Körkort
Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). … Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). … Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.
Vilotidsregler för lätta fordon
Vägtrafik / Yrkestrafik
Reglerna om vilotid finns i förordning (1994:1297) om vilotider vid vissa vägtransporter inom landet och gäller för transporter med fordon som: används … Kom ihåg att under de dagar du också omfattas av reglerna om kör- och vilotider behöver göra manuell inmatning för allt arbete du utför när du inte har … Här kan du läsa mer om kör- och vilotider.
Ställa på ditt fordon
Vägtrafik / Fordon
För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt. … För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt.
A-traktor
Vägtrafik / Fordon
Både den som kör A-traktor och eventuella passagerare måste använda bälte vid färd på väg. … Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet. … Håll så långt till höger som möjligt om du ser att någon vill köra om.
Elsparkcykel
Vägtrafik / Fordon
Det innebär att du kan köra på cykelvägar och i viss utsträckning även på bilvägar. … Det är inte tillåtet att köra en elsparkcykel på en trottoar eller gångbana. … Då får fordonet inte köras på allmän väg utan endast inom ett inhägnat område.
Mobilitetspaketet
Vägtrafik / Yrkestrafik
I paketet finns regler om tillstånd, godstransporter, kör- och vilotider, färdskrivare och vägarbetstid. … Andra datum gäller dock för kör- och vilotider och färdskrivare, se mer information nedan. … Mer information om regler för kör- och vilotider finns under Regler om kör- och vilotider - Transportstyrelsen Ändringar av färdskrivarförordningen Vissa
Byta ut körkort från länder inom EES
Vägtrafik / Körkort
Under själva ansökan om utbyte är det viktigt att veta att det är polisen som avgör om du får köra eller inte då ett körkort enligt lag ska vara med vid … Om du ändå ska köra under pågående utbyte rekommenderar vi att du tar en kopia på ditt utländska körkort som du har med vid färd tillsammans med en giltig
Kör- och vilotider - utvärdering av kör och vilotider
Publikationer och rapporter / Rapporter
Tillämpning och sanktionering vid kontroll av kör- och vilotider.
Svenskt körkort utomlands
Vägtrafik / Körkort
Läs mer om att köra med svenskt körkort i andra länder inom EES. … Köra med svenskt körkort i länder utanför EES Om du ska köra i ett land utanför EES bör du ta reda på vad som gäller i det landet. … Läs mer om internationellt körkort och att köra med svenskt körkort i länder utanför EES.
Förarbevis för snöskoter
Vägtrafik / Körkort
Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. … Om du ska köra snöskoter behöver du ett förarbevis för snöskoter. … Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har blivit registrerat hos oss om du har en giltig legitimation med dig när du kör.
BE - Personbil med tungt släp
Vägtrafik / Körkort
Med ett körkort med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till … Med ett körkort med behörigheten BE får du köra personbilar eller lätta lastbilar med en totalvikt på högst 3 500 kg och en eller flera släp kopplade till … Oavsett vilken behörighet du har finns det begränsningar som avgör vilken fordonskombination du får köra.
Taxiförarlegitimation
Vägtrafik / Yrkestrafik
Som taxiförare kör man personbil i yrkesmässig trafik. … Det innebär att du förutom vanliga taxikörningar även kan köra: färdtjänst skolskjuts avtalskunder bud sjukresor Reglerna om taxiförarlegitimation finns
Registreringsskyltar
Vägtrafik / Fordon
Aktuell avgift för en provisorisk registreringsskylt Om ditt fordon saknar registreringsskylt, får du bara köra kortast lämpliga väg till en polisstation
Personbil och lätt lastbil
Vägtrafik / Körkort
Ska du köra personbil eller lätt lastbil behöver du ett B-körkort. … Om du vill köra bil med ett tyngre släp behöver du ett körkort med utökad B-behörighet (B96) el... … Ska du köra personbil eller lätt lastbil behöver du ett B-körkort.
C – Tung lastbil
Vägtrafik / Körkort
Med behörigheten C får du köra lastbilar och personbilar utan någon viktgräns. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. … Med behörigheten C får du köra lastbilar och personbilar utan någon viktgräns. Du får också dra en lätt släpvagn med totalvikt på högst 750 kg. … Du har fyllt 21 år (eller 18 år om du utbildat dig för att köra godstransporter*). Du har gjort ett godkänt körkortsprov (kunskapsprov och körprov).
Hantering av analog färdskrivare
Vägtrafik / Yrkestrafik
Den analoga färdskrivaren, som registrerar kör- och vilotider mekaniskt på diagramblad, får bara finnas i fordon som tagits i bruk före den 1 maj 2006. … Informationen är inte heltäckande, läs mer om vad ni som förare eller transportföretag förväntas känna till i de regler om kör- och vilotider som finns … Kom ihåg att du som förare vid vägkontroll ska kunna visa upp information om dina aktiviteter som omfattas av reglerna om kör- och vilotider innevarande
Moped klass I
Vägtrafik / Fordon
För att köra moped klass I ska du ha fyllt 15 år och ha körkort klass AM. Krav på hjälm Du måste ha hjälm när du kör moped. … Svårt och riskabelt med oregistrerade fordon Om du kör ett oregistrerat fordon och orsakar en olycka kan det bli dyrt. … Köra på cykelbana: Nej. Information som rör moped klass I Ägarbyte
Släpfordon
Vägtrafik / Fordon
Släpvagnskalkylator Läs mer om vad som gäller för att köra med släpvagn i publikationen "Köra personbil eller lätt lastbil med släpvagn … Du får köra högst 40 km/tim med obromsad släp- eller husvagn, eller högst 80 km/tim med bromsad släp- eller husvagn eller obromsad släp- eller husvagn
Förarbevis för moped klass II
Vägtrafik / Körkort
Vill du köra moped klass II behöver du ha ett förarbevis för moped klass II. … Du kan köra direkt när ditt godkända kunskapsprov har blivit registrerat hos oss om du har en giltig legitimation med dig när du kör. … Efter två månader måste du ha med dig förarbeviset när du kör.
Släpvagn och husvagn
Vägtrafik / Fordon
Vill du veta vilka körkortskrav som gäller för olika fordonskombinationer eller hur fort man får köra?
Fordonsbelysning
Vägtrafik / Trafikregler
Detta är tillåtet att köra med under dagtid. … Men om du kör en sådan bil, måste du försäkra dig om att halvljuset och lyktor baktill och på sidan tänds under följande omständigheter: mörker gryning
MC
Vägtrafik / Fordon
Avgasutsläpp Krav på hjälm Du måste ha skyddshjälm när du kör motorcykel. … Köra i terräng Det är normalt inte tillåtet att köra motorcykel i terräng. … Krav för dig som ska köra MC Körkortskrav: A1, A2, A, B (Läs mer i broschyren "Köra motorcykel") Registreringsskylt: Ja (Läs mer om registreringsskylt
Miljözoner
Vägtrafik / Miljö och hälsa
i åtta år, registreringsåret oräknat Fordon som uppfyller utsläppskrav enligt Euro VI får köras i denna miljözon. … För att få köra ett fordon med kompressionständ motor (dieselmotor) i miljözon klass 2 måsta fordonen uppfylla Euro 6. … När det gäller tunga fordon får även laddhybrider köra om fordonet uppfyller utsläppskraven för Euro VI.
Terrängmotorfordon
Vägtrafik / Fordon
Vid färd på väg får fordonet köras högst i 20 km/timmen. Tung terrängvagn på hjul får köras på väg, även allmän väg. … En förare av ett terrängmotorfordon som kör ut från terrängen ska stanna fordonet innan han eller hon kör ut på en väg. … Om en terrängskoter måste köras på vägen får den köras i högst 20 km/timmen.
Nytt körkort efter återkallelse
Vägtrafik / Körkort
Du får köra igen när: vi har fått ett godkänt fotografi och namnteckning, din återkallelsetid är slut, ditt nya körkort är giltigt. … Du får köra igen när: vi har fått ett godkänt fotografi och namnteckning, din återkallelsetid är slut, ditt nya körkort är giltigt. … Du får köra igen när: vi har fått ett godkänt fotografi och namnteckning, ditt nya körkort är giltigt.
Yrkesförarkompetens för förare av buss och tung lastbil
Publikationer och rapporter / Publikationer
Att köra buss och lastbil i sitt yrke är ett ansvarsfullt arbete som ställer höga krav på kunskap och skicklighet.
För dig som kör fyrhjuling
Vägtrafik / Trafikregler
Du som förare måste känna till både vilket sorts fordon du kör och v... … Du som förare måste känna till både vilket sorts fordon du kör och vilka regler som gäller. … Det kan vara tillåtet att köra i terräng om du: utför viss yrkesutövning, till exempel är läkare eller veterinär hämtar fälld björn, älg, hjort
Fordon i yrkesmässig trafik
Vägtrafik / Yrkestrafik
Fordonet körs av anställda hos tillståndshavaren eller av tillståndshavaren själv om denne är en fysisk person. … fordonet: Förarens anställningsavtal eller liknande handling med uppgift om att föraren har en pågående anställning hos tillståndshavaren, om den som kör
Buss och taxi allt bättre på att följa reglerna - men kör för fort
Om Transportstyrelsen / Pressrum
De områden som kontrollerats inom bussbranschen är exempelvis kör- och vilotider, hastighet och teknisk beskaffenhet. … Mätningen visar på en ökad regelefterlevnad när det gäller kör- och vilotider jämfört med mätningen 2015. … Svenska förare är något bättre på att följa kör- och vilotider, 72 procent jämfört med 70 procent bland utländska förare.
Cirkulationsplats
Vägtrafik / Trafikregler
Runt rondellen finns en väg för cirkulation, där trafiken kör motsols... … Runt rondellen finns en väg för cirkulation, där trafiken kör motsols. Cirkulationsplatser har blivit allt vanligare i Sverige. … Fordon som tänker köra in i cirkulationsplatsen har väjningsplikt mot de fordon som befinner sig inne i cirkulationen och ska därför i god tid sänka hastigheten