Sök på webbplatsen

Sökresultat

Visar resultat från


564 träffar
Visar resultat från alla trafikslag.

Regler om kör- och vilotider

Vägtrafik / Yrkestrafik

Här finner ni information om regler om kör- och vilotider samt färdskrivare. … Se Transportstyrelsens utredare berätta om bakgrunden till varför reglerna för kör- och vilotider finns. … - och vilotider.

Undantag från kör- och vilotider

Vägtrafik / Yrkestrafik

Här finner ni information om undantag från kör- och vilotider och färdskrivare. … Här finner ni information om undantag från kör- och vilotider och färdskrivare.

Kör- och vilotider

Vägtrafik / Yrkestrafik

Därför finns det regler för kör- och vilotider. Här har vi samlat information om kör- och vilotider samt färdskrivare.  … - och vilotider.  … om man inte omfattas av något undantag från kör- och vilotider.

Frågor och svar om kör- och vilotider för förare

Vägtrafik / Yrkestrafik

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som är förare.  … Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som är förare.

Färdskrivarkort

Vägtrafik / Yrkestrafik

Det finns fyra typer av färdskrivarkort: Förarkort används av förare och placeras i färdskrivaren som registrerar kör- och vilotider på kortet, för att … transportföretagen och kontrollmyndighet (i Sverige Polismyndigheten och Transportstyrelsen) ska kunna se att förarna följer kör- och vilotidsreglerna … Dessa test- och provkort går inte att använda i de färdskrivare som är monterade i fordon för att registrera kör- och vilotider.

Enklare att ansöka om färdskrivarkort via e-tjänst

Om Transportstyrelsen / Pressrum

Alla fordon som omfattas av kör- och vilotider måste vara utrustade med en färdskrivare. … Alla fordon som omfattas av kör- och vilotider måste vara utrustade med en färdskrivare. … Läs mer om kör och vilotider.

Färdskrivare

Vägtrafik / Yrkestrafik

I färdskrivaren registreras bland annat förarnas kör- och vilotider. … Analog färdskrivare, där kör- och vilotider registreras mekaniskt på diagramblad. … Läs mer om undantag från kör- och vilotider.  

Företagskontroll av kör- och vilotider

Vägtrafik / Yrkestrafik

omfattas reglerna om kör- och vilotider. … Läs mer om tillsynsavgiften på tillsynsavgift för kör- och vilotider och vägarbetstid.  … Här kan du läsa om vår tillämpning Vägledning vid tillämpning av kör- och vilotider.  Läs mer om regler om kör- och vilotider.

Fordon du får köra

Vägtrafik / Körkort

Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att... … Vilka fordon man får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten framgår av tabellen nedan. … BehörighetKörkortsålderGer rätt att köra AM 15 år Moped klass I (EU-moped)Behörighet AM ger även rätt att köra: Moped klass II Traktor a (gjorda

Frågor och svar om kör- och vilotider för transportföretag

Vägtrafik / Yrkestrafik

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som har ett transportföretag. … Här har vi samlat vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för dig som har ett transportföretag.

Tillsynsavgift för kör- och vilotider och vägarbetstid

Vägtrafik / Yrkestrafik

Kontroll av kör- och vilotider och tillsyn av vägarbetstidslagen ska finansieras med avgifter. … Kontroll av kör- och vilotider och tillsyn av vägarbetstidslagen ska finansieras med avgifter. … Där finns även information om hur ni går tillväga för att överklaga om ni inte anser att ni omfattas av reglerna om kör- och vilotider.

Lastbil

Vägtrafik / Fordon

Tung lastbil får köra högst 90 km/timmen på motorväg eller motortrafikled, 80 km/timmen på annan väg eller om lastbilen har släp. … Arbetar du som lastbilsförare behöver du känna till reglerna för kör- och vilotider. …  Ska du köra lastbil med släp, behöver du C1E eller CE.

Nej till att köra tyngre lastbilar med B-körkort

Om Transportstyrelsen / Pressrum

Transportstyrelsen rekommenderar inte att det införs undantag till att köra tyngre lastbilar som drivs av alternativa bränslen med totalvikt över 3,5 ton … Det gör att det krävs högre körkortsbehörighet för att köra exempelvis eldrivna lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton. … Det innebär till exempel att förare ska följa reglerna om kör- och vilotider, krav på färdskrivare, vägarbetstid och lastsäkring med mera.

Nya regler för bussförare som kör beställningstrafik

Om Transportstyrelsen / Pressrum

Den 22 maj 2024 införs nya regler om kör- och vilotider vid tillfällig persontrafik. … I dag, den 22 maj, införs nya regler om kör- och vilotider vid tillfällig persontrafik: "De nya reglerna ska passa den här typen av verksamhet bättre. … Här kan du läsa mer om kör- och vilotider Vanliga frågor och svar om kör- och vilotider för förare

Yrkestrafik

Om Transportstyrelsen / Avgifter

Transportstyrelsen ska även kontrollera att följande förordningar följs: förordningen (2004:865) om kör- och vilotider samt färdskrivare, m.m.  … redovisningscentraler för taxitrafik  Årlig avgift 12 800 kr Tillsyn av beställningscentraler med tillståndsplikt Löpande timtaxa:1 700 kr Tillsyn av kör … - och vilotider  (gäller från 1 januari 2023) Årlig avgift 650 kr/fordon   Tillsyn av innehavare av taxiförarlegitimation (gäller från 1 januari

Vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter

Publikationer och rapporter / Publikationer

Broschyren behandlar de viktigaste reglerna om vilotider och personlig tidbok för vissa nationella transporter. Beställ publikation

Kör- och vilotider - regler och vägledning

Publikationer och rapporter / Publikationer

  Kortfattad information och vägledning om regler för kör- och vilotider.De fullständiga författningstexterna och den promemoria som mer ingående

Hantering av digital färdskrivare

Vägtrafik / Yrkestrafik

Den digitala färdskrivaren, som registrerar och sparar kör- och vilotider i färdskrivaren och på förarens förarkort, finns i fordon som tagits i bruk mellan … Informationen är inte heltäckande, läs mer om vad ni som förare eller transportföretag förväntas känna till i de regler om kör- och vilotider som finns … - och vilotider innevarande dag och de föregående 28 dagarna.

Nya krav på dubbfria däck

Om Transportstyrelsen / Pressrum

Om du kör med dubbfria däck är det i år extra viktigt att kontrollera om de verkligen uppfyller kraven. … Kör du på äldre däck som saknar symbolen ”alptopp/snöflinga” är det dags att byta däck. … Kör du på äldre däck som saknar symbolen ”alptopp/snöflinga” är det dags att byta däck.

Personbil med släp

Vägtrafik / Körkort

För att köra sådana fordonskombinationer räcker det med körkort med behörighet B. … Den utökade B-behörigheten ger inte rätt att köra tyngre personbilar eller lastbilar. … Den utökade viktbegränsningen gäller bara när du kör personbil med släp.

Har körkort

Vägtrafik / Körkort

Fordon du får köra Se vilka fordon du får köra med respektive behörighet och vilken ålder som krävs för att få ta behörigheten. … Läs mer om vilka fordon du får köra. … Läs mer om att köra med svenskt körkort utomlands.

Ställ av eller på ditt fordon

Vägtrafik / Fordon

Ställ på För att du ska kunna köra ett fordon måste det vara påställt.

Om släpvagnskalkylatorn

Vägtrafik / Fordon

Grönt innebär att det är ok att köra fordonet och rött innebär att det inte är tillåtet att köra fordonet. … Gult innebär att det är ok att köra fordonet med vissa begränsningar, till exempel att släpet inte får lastas fullt ut.

Vinterdäck

Vägtrafik / Fordon

Undantag från krav på vinterdäck Trots kravet på vinterdäck får ett fordon köras i följande fall, om det kan ske utan fara för trafiksäkerheten:  Vid … Med saluvagnslicens får fordon även köras vid demonstration eller försäljning. … Ett fordon får också köras trots kravet på vinterdäck om fordonet enligt vägtrafikregistret är av en årsmodell som är trettio år eller äldre.

AM – moped klass I

Vägtrafik / Körkort

Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). … Med ett körkort med behörighet AM får du köra moped klass I (kallas ibland EU-moped). … Du får även köra moped klass I om du har ett körkort med någon annan behörighet.