Frågor och svar - mobilanvändning i fordon

Du får inte använda mobilen eller annan kommunikationsutrustning om du håller den i handen när du kör ett motordrivet fordon. Här hittar du svar på vanliga frågor om förbudet.

Ta också del av tipsen för hur du kan sluta vara en rattsurfare.

Från och med den 1 februari 2018 får du inte använda din mobil när du kör om du håller den i handen. Förbudet gäller också annan kommunikationsutrustning som hålls i handen. Förbudet gäller när du kör ett motordrivet fordon.

Transportstyrelsen kan inte i förväg säga var gränsen går för vad som är tillåtet eller inte. Det får avgöras av rättsväsendet.

Syftet är att minska det trafikfarliga användandet. Före den 1 februari var det bara förbjudet att använda mobiltelefonen om det påverkade din körning negativt. Nu skärper regeringen formuleringen så att du som är förare inte får använda mobiltelefon (eller annan kommunikationsutrustning) om du håller den i handen.

Visste du att tittar du ned i två sekunder när du kör 40 km/h hinner du rulla 22 meter utan kontroll. 

Här är några exempel på saker som kan vara farliga att göra när du kör:

  • skicka sms
  • ägna dig åt sociala medier som Facebook, Instagram eller Twitter
  • titta på film
  • knappa på GPS-navigatorn
  • spela spel på mobilen
  • söka låtar eller leta efter en podd.

Nej, du får prata i mobilen om du inte håller den i handen men du som förare har ansvar när du kör. Märker du att ditt samtal tar fokus från körningen är det olämpligt och du måste avsluta. Om det ringer när du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, bör du vänta med att svara tills trafiken har lättat.

Inte nödvändigtvis. Men eftersom du som förare är ansvarig för vad du gör med din mobil eller kommunikationsutrustning, bör du alltid försöka göra din körning trafiksäker. Du kan till exempel använda telefonens röststyrningsfunktion vid uppringning, om du måste ringa ett samtal. De flesta telefoner har den funktionen i dag.

Om du är i en komplicerad trafiksituation, till exempel i en omkörning eller tät trafik, är det lämpligt att du vänta med att ringa tills trafiken har lättat.

Våra tips är att du

  • förbereder det du kan före färden
  • låter eventuella medpassagerare ta dina samtal
  • passar på att ringa eller skicka sms när du ändå tar en paus
  • använder tekniska hjälpmedel som gör att du inte behöver hålla telefonen i handen, då kan du hålla händerna på ratten och behöver inte titta bort från vägen i samma utsträckning.

Den frågan får du vända dig till polisen med. De kommer att titta på hur du kör och sedan kontrollera om du vid det tillfället använder din mobiltelefon eller annan kommunikationsutrustning. Om du vinglar med bilen eller plötsligt sänker hastigheten så att det utgör fara för andra, kan du bli stoppad oavsett om du använder en telefon eller inte. Skulle det visa sig att du vid tillfället använde telefonen eller annan kommunikationsutrustning, kan du dömas till böter.

Från och med 1 oktober 2018 kan polisen bötfälla direkt om en person stoppas för att ha rattsurfat. Bötesbeloppet är 1 500 kronor.

Vad som menas med handhållen kommunikationsutrustning får domstolen avgöra.

Ja, använd dig av den smarta teknik som finns under förutsättning att det inte påverkar din körning negativt. 

Ta reda på vilka tekniska lösningar din arbetsgivare och din telefon kan erbjuda.

Nej, det är inte förbjudet att lyssna på musik när du kör. Men det kan vara smart att ha en färdig låtlista innan du startar din färd.

Flera mobiltillverkare har utvecklat ett "billäge" som stänger av mobilens funktioner och kan till exempel svara automatiskt att du är upptagen. Se vilka bilappar som finns till din mobil på AppStore och Google Play.

Planera din rutt innan du åker. Det är säkrare och går snabbare att knappa in adressen i din GPS eller mobiltelefonen innan du startar din resa. Tänk även på att uppdatera dina låtlistor innan du åker, så behöver du inte leta musik under färden.

Förbudet gäller även dig som är handledare vid övningskörning eftersom det är du som handledare som ses som förare och är ansvarig vid körningen.

Från och med 12 mars 2018 finns det vissa undantag från regeln. Regeringen skriver att förbudet inte ska gälla när fordon används vid blåljusverksamhet och annan liknande verksamhet. Undantaget gäller endast om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas. Undantaget gäller när fordon används

  • vid räddningstjänst och sjuktransport
  • vid tjänsteutövning av polis
  • av viss personal vid Säkerhetspolisen
  • av vägtransportledare enligt lagen (2004:1167) om vägtransportledare
  • i brådskande tjänsteutövning av en tulltjänsteman, kustbevakningstjänsteman, läkare, sjuksköterska, barnmorska och personal inom Kriminalvården eller i andra jämförliga fall.

Ta del av mer information om förbudet och vad som gäller för yrkestrafik.

Nej, det är inget krav.

Handsfree är ett av flera hjälpmedel som gör båda händerna lediga men det minskar inte riskerna för eventuella olyckor, eftersom även själva samtalet gör att du inte är helt fokuserad på körningen. Tänk på att i många europeiska länder är det lag på att använda handsfree om du pratar i mobilen när du kör bil.

Du behöver inte sluta använda din kommunikationsutrustning i bilen, men du måste använda den trafiksäkert.

Det är inte olagligt att prata i mobilen, eller annan kommunikationsutrustning, när du kör, men du får inte hålla mobiltelefonen, eller annan kommunikationsutrustning, i handen. 

 

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!