Meddelande till verksamhetsutövare med anledning av säkerhetsläget

Publicerad 3 aug 2023

Säkerhetspolisen har under en längre tid identifierat hur bilden av Sverige förändrats och hur kraftfulla reaktioner har riktats mot vårt land. Inom vissa delar av den muslimska världen har Sverige gått från att ses som ett tolerant land till islamfientligt. Det beror till stor del på den senaste tidens manifestationer där heliga skrifter har skändats. Från flera håll målas det upp en bild av att detta är något som sanktioneras från svenska staten.

Bedömning

Sammantaget ser Säkerhetspolisen en händelseutveckling som är allvarlig. Myndigheten har sedan tidigare konstaterat att den här typen av manifestationer, och de reaktioner som följer, kan verka hotdrivande. Nu ser vi kraftfulla reaktioner som riktas mot Sverige och säkerhetsläget i Sverige, och för svenska intressen utomlands, har försämrats.

Säkerhetspolisen följer händelseutvecklingen noggrant, tillsammans med andra myndigheter och internationella partners. Myndigheten arbetar kontinuerligt med att bedöma säkerhetshotande verksamhet, och att skydda Sverige. Den senaste tidens händelser, tillsammans med det försämrade säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde sedan Rysslands invasion av Ukraina i februari 2022, skapar en situation där skyddet av säkerhetskänslig verksamhet är av största vikt. Det finns all anledning att vara särskilt vaksam och att kontakta Säkerhetspolisen vid misstänkta avvikelser, såväl i samhället som inom cyberområdet.

Oaktat det ovan nämnda gör Säkerhetspolisen bedömningen att det allvarligaste hotet mot säkerhetskänslig verksamhet fortsatt utgörs av spionage från främmande makt. Säkerhetsskyddet ska vara fullgott och i enlighet med lagstiftningen. Den beskrivning av dimensionerande antagonistiska förmågor som verksamhetsutövarna ska dimensionera sina säkerhetsskyddsåtgärder utifrån (jmf 2 kap. 7-9 §§ Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd (PMFS 2022:1)) gäller alltjämt.

Händelseutvecklingen kan dock föranleda att förändrade eller nya säkerhetshot ansätts mot den säkerhetskänsliga verksamheten. Verksamhetsutövare behöver därför kontinuerligt analysera sina skyddsvärden och sårbarheter, samt utvärdera huruvida säkerhetsskyddsåtgärderna får avsedd effekt.

Det kan även finnas anledning för verksamhetsutövare att analysera behovet av kompensatoriska åtgärder. I sådana fall inte främst för att den säkerhetskänsliga verksamheten skulle vara ett utpekat mål, utan snarare för att verksamhetsutövaren kan utgöra ett särskilt symbolvärde för Sverige.

Transportstyrelsens roll som tillsynsmyndighet för verksamhetsutövare inom transportområdet

Transportstyrelsen följer utvecklingen noggrant och tar bl.a. del av information inom ramen för arbetet i Samverkansrådet mot terrorism,  myndighetssamverkan och andra upprättande kanaler för branschsamverkan inom transportområdet. Om myndigheten nås av information som bedöms vara relevant och möjligt att delge andra, inom ramen för myndighetens uppdrag, så kommer detta att genomföras.

Kontakt Säkerhetspolisen

Tips till Säkerhetspolisen hänvisas till tipsfunktionen på myndighetens webbplats.

Kontakt med verksamhetsområde säkerhetsskydd etableras genom e-post till sakerhetsskydd@sakerhetspolisen.se.

Kontakt Transportstyrelsen

Kontakt till Transportstyrelsen tas genom:

Vid akuta incidenter tas kontakt via Transportstyrelsen TiB (Tjänsteman i beredskap) som nås via SOS Alarm.