Gråvatten

Gråvatten är det avfall som uppstår ombord på fartyg genom aktiviteter ombord såsom tvätt, dusch och köksanvändning. Det finns inget förbud mot att släppa ut gråvatten från fartyg i svenska vatten och avfallet regleras inte heller av MARPOL-konventionen. Detta medför att fartyg ofta släpper ut stora volymer obehandlat gråvatten i bla Östersjön. 

Tidigare studier har visat att över 5,4 miljoner m³ gråvatten släpps ut årligen, men det har saknats detaljerad kunskap om de enskilda strömmarna, deras kemiska sammansättning och den totala mängden som genereras.

Forskningsstudie

För att kartlägga hur mycket gråvatten som släpps ut och vad det egentligen innehåller gav Transportstyrelsen Chalmers Tekniska Universitet i uppdrag att genomföra en forskningsstudie om gråvatten. 2024 publicerades studien ”Sampling strategy, quantification, characterization and hazard potential assessment of greywater from ships in the Baltic Sea”.

Projektet hade flera mål:

  • att kartlägga kemikalieanvändning ombord, kvantifiera och karakterisera gråvattnets olika sub-flöden
  • fastställa installations- och driftkostnader för möjliga behandlingssystem, utföra livscykelanalyser (LCA)
  • beräkna externa kostnader kopplade till utsläpp av föroreningar, samt att genomföra en kostnads-nyttoanalys för olika hanteringsscenarier.

Resultaten från studien visar att gråvatten från fartyg i Östersjön utgör en betydande miljörisk på grund av både höga utsläppsvolymer och den komplexa blandningen av föroreningar. Trots att gråvattnets sammansättning ofta liknar den hos landbaserat avloppsvatten, är det vissa specifika föroreningar – exempelvis tungmetaller, mikroplaster och utvalda organiska föreningar – som inte nödvändigtvis hanteras av befintliga reningssystem.

Idag släpps gråvattnet oftast ut obehandlat eller behandlas tillsammans med annat avloppsvatten, vilket bidrar till negativ miljöpåverkan av den marina miljön. På grund av de tekniska och ekonomiska utmaningarna med att installera separata behandlingssystem ombord, pekar många intressenter på att en effektiv lösning kan vara att överföra hanteringen till landbaserade anläggningar eller att utveckla tekniska lösningar för rening ombord, så som exempelvis effektiva filter.

Kontakt

miljo@transportstyrelsen.se