Köpa båt

Informationen på dessa sidor vänder sig till dig som planerar att köpa en båt eller vattenskoter inom EU.

Kontrollera båten innan köp

Att köpa en båt eller en vattenskoter innebär ofta en stor investering. För ett säkert köp bör du handla av seriösa företag, kontrollera CE-märkningen, genomföra en besiktning och granska köpekontraktet.

Kontroll för säkert köp

Ha koll på lagar som styr båtköp

För dig som ska köpa båt är det bra att känna till gällande lagar och regler som styr båtköp.

Regler och lagar för båtköp

Se till att båten är CE-märkt

Det är viktigt att kontrollera CE-märkningen av båten. En CE-märkt båt ska ha en skylt för CE-märkningen, en registrerad CIN-kod och en instruktionsbok.

Köpa CE-märkt

Frågor och svar om båtköp

Produkter som inte uppfyller gällande krav eller på annat sätt har säkerhetsbrister finns listade hos Transportstyrelsen, läs mer om bristfälliga produkter

Enligt information från Konsumentverket kan en båtköpare ställa samma krav på en båtmäklare som förmedlat en försäljning av en båt som på en distributör (båthandlare och liknande). Detta oavsett vem som skrivit under kontrakten.

Fartyg som är upp till 24 meter långa kallas båtar, och från 24 meter kallas de skepp. Fritidsbåtar som har en största längd av minst 15 meter ska registreras i fartygsregistrets båtdel, men då utan inteckningsmöjlighet.

Om du köper en oregistrerad fritidsbåt med en längd av 15 meter eller mer måste du se till att den blir registrerad. Om båten du köper redan är registrerad i Sverige ska du göra anmälan om ägarbyte.

Även mindre fritidsbåtar kan registreras och båtar som används yrkesmässigt ska registreras.

Du som sålt en båt genom kommersiell verksamhet betraktas som distributör och måste ha verifierat att båten är korrekt CE-märkt. Köparen kan då på eget initiativ föra talan mot dig om det är något fel på båten eller fel med CE-märkningen.

Är du nöjd med informationen på sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!