Beslut om placering i säkerhetsklass

Transportstyrelsen beslutar om placering i säkerhetsklass 2 och 3 ifråga om anställning eller annat deltagande i sådana verksamheter som myndigheten utövar tillsyn över (verksamhetsutövare).

För verksamhetsutövare, som kommuner eller regioner utövar ett rättsligt bestämmande över, är det respektive kommun eller region som beslutar om placering i säkerhetsklass 2 och 3.

För placering i säkerhetsklass 1 är det regeringen som fattar beslut efter ansökan från den instans som beslutar om säkerhetsklass 2 och 3 för er verksamhet. Om ni har ett behov av att placera befattningar i säkerhetsklass 1, kontakta Transportstyrelsen. Undantag gäller dock om placering sker till följd av ett internationellt säkerhetsskyddsåtagande på området luftfartsskydd. Då är det alltid Transportstyrelsen som verksamhetsutövare ska vända sig till.

För att Transportstyrelsen ska kunna ansöka om registerkontroll och särskild personutredning hos Säkerhetspolisen krävs det att befattningen eller deltagandet är placerat i säkerhetsklass. Som verksamhetsutövare kan ni inte själva besluta om placering i säkerhetsklass och registerkontroll.

Befattningar som kräver ansökan om beslut om placering i säkerhetsklass

För att personer ska kunna delta i säkerhetskänslig verksamhet där uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell eller högre behandlas, och där personerna behöver tillgång till sådana uppgifter i sitt uppdrag, måste Transportstyrelsen först meddela ett beslut om att befattningarna som personerna ska inneha, ska placeras i säkerhetsklass. Detsamma gäller för personer som i sin roll/befattning ska delta i säkerhetskänslig verksamhet och har möjlighet att orsaka skada för Sveriges säkerhet som inte är obetydlig. Hur en sådan ansökan går till kan du läsa mer om nedan.

Befattningar som inte kräver ansökan om beslut om placering i säkerhetsklass till följd av Transportstyrelsens föreskrifter om luftfartsskydd (TSFS 2020:80)

När det gäller befattningar som, till följd av ett internationellt säkerhetsåtagande inom luftfartsskydd, ska placeras i säkerhetsklass 3 krävs ingen ansökan om beslut från Transportstyrelsen. Transportstyrelsen har i dessa fall i sina föreskrifter om luftfartsskydd (TSFS 2020:80, 4 kap.10 §) redan meddelat beslut om placering i säkerhetsklass enligt 3 kap. 9 § säkerhetsskyddslagen.

Ansökan om beslut om placering i säkerhetsklass krävs dock i de fall en sådan befattning även ska ha tillgång till andra säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller säkerhetskänslig verksamhet i övrigt, som inte redan beaktats genom luftfartskyddsföreskrifterna.

Verksamhetsutövaren bedömer då vilken säkerhetsklass som anses lämplig och ansöker därefter om beslut från Transportstyrelsen.

Hur ni ansöker om beslut om placering i säkerhetsklass

Ni ansöker genom att skicka in vår blankett: Ansökan om placering i säkerhetsklass. Till ansökan ska ni även bifoga en befattningsanalys. Syftet med befattningsanalysen är att Transportstyrelsen ska få en tydlig bild av vilka befattningar som deltar i er säkerhetskänsliga verksamhet och vilket behov av placering i säkerhetsklass ni har. Observera att en och samma ansökan kan avse flera befattningar i er verksamhet. En befattning behöver bara placeras i säkerhetsklass en gång, även om flera personer ska inneha samma befattning.

Befattningsanalys

Ni ska själva analysera och bedöma vilka av verksamhetens befattningar som bör placeras i säkerhetsklass. Detta ska ni göra med utgångspunkt i säkerhetsskyddsanalysen. Se därför till att säkerhetsskyddsanalysen är uppdaterad, och att ni har identifierat era skyddsvärden och tagit ställning till vilka säkerhetsskyddsåtgärder som är nödvändiga för att skydda verksamheten. En befattning ska bara placeras i säkerhetsklass om behovet av säkerhetsskydd inte kan tillgodoses genom andra åtgärder.

Vilken säkerhetsklass ni föreslår att en befattning ska vara placerad i, beror på i vilken utsträckning befattningen har tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och/eller vilken skada för Sveriges säkerhet som anställningen eller deltagandet i den säkerhetskänsliga verksamheten kan orsaka. Du kan läsa mer om de olika säkerhetsklasserna i Säkerhetspolisens vägledning om personalsäkerhet.

Befattningsanalysen behöver som minst innehålla följande information för att vi ska kunna fatta beslut om placering i säkerhetsklass:

  • Ett unikt namn på befattningen och en övergripande beskrivning av vilka arbetsuppgifter befattningen har. Samma befattning behöver bara beskrivas en gång, även om flera personer ska inneha en sådan befattning. Om det däremot finns skillnader i hur och i vilken omfattning befattningen deltar i säkerhetskänslig verksamhet och det leder till behov av placering i olika säkerhetsklasser, ska befattningarna för de olika säkerhetsklasserna ges ett mer unikt namn och analyseras var för sig.
  • Uppgift om vilken säkerhetsklass befattningen föreslås placeras i (se 3 kap. 5-8 §§ säkerhetsskyddslagen).
  • Beskrivning av i vilken omfattning respektive befattning behöver få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter, som identifierats i säkerhetsskyddsanalysen, med angivande av vilken nivå uppgifterna uppnår. Ange även exempel på uppgifter.
  • Beskrivning av i vilken omfattning respektive befattning deltar i övrig säkerhetskänslig verksamhet som identifierats i säkerhetsskyddsanalysen. Ange exempel på vilka anläggningar, objekt, system, egendom och andra tillgångar det rör sig om.
  • Ange även den högsta skada (konsekvensnivå A-D) som befattningen/deltagandet i den i övrigt säkerhetskänsliga verksamheten skulle kunna medföra för Sveriges säkerhet.
  • Beskriv varför behovet av säkerhetsskydd inte kan tillgodoses på annat sätt än genom placering i säkerhetsklass. Exempel på andra åtgärder är att minska tillgången till uppgifter och informationssystem eller begränsa tillträdet till byggnader, anläggningar, områden och andra objekt.

Särskilt om koncerner

En koncern kan inte ansöka om beslut om placering i säkerhetsklass. Om er verksamhet har delats upp på flera olika bolag inom en och samma koncern, och flera av bolagen bedriver säkerhetskänslig verksamhet, måste istället samtliga bolag identifiera sina egna skyddsvärden och ta ställning till vilka säkerhetsskyddsåtgärder som ska vidtas i verksamheten, t.ex. placering i säkerhetsklass. Därefter måste varje bolag göra en egen befattningsanalys kopplat till sin verksamhet och skicka in en ansökan om beslut om placering i säkerhetsklass.

Ansökan om placering i säkerhetsklass i samband med säkerhetsskyddsavtal

Om ni har för avsikt att genomföra en upphandling, ingå ett avtal eller inleda en samverkan eller ett samarbete med en annan aktör, måste ni först göra en analys av förfarandet för att bedöma om det förekommer säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i nivån konfidentiell eller högre och/eller i övrigt säkerhetskänslig verksamhet i motsvarande nivå.

Om ni kommer fram till att den typen av uppgifter eller verksamhet förekommer, ska ni teckna ett säkerhetsskyddsavtal med aktören. För att få teckna ett säkerhetsskyddsavtal måste ni ha genomfört en särskild säkerhetsskyddsbedömning och lämplighetsprövning av det planerade förfarandet. I samband med den särskilda säkerhetsskyddsbedömningen ska ni även analysera om aktörens personal kommer att inneha sådana befattningar som medför behov av placering i säkerhetsklass.

Om ni inte redan har ett tillämpligt beslut om placering i säkerhetsklass för befattningen, behöver ni ansöka om ett kompletterande beslut om placering i säkerhetsklass kopplat till det specifika säkerhetsskyddsavtalet.

Nivån på säkerhetsskyddsavtalet behöver inte vara detsamma som den säkerhetsklass befattningarna ska vara inplacerade i.

Mer information om säkerhetsskyddsavtal finns på sidan Säkerhetsskyddsavtal och samråd.

Ansök om nytt beslut före 2025

Om ni har äldre beslut om placering i säkerhetsklass d.v.s. beslut meddelade innan den 1 april 2019, då säkerhetsskyddslagen (2018:585) trädde ikraft, behöver ni ansöka om och få ett nytt beslut före den 31 december 2024.

I avsaknad av ett nytt beslut innan 31 december 2024, kommer Transportstyrelsen inte att kunna administrera några nya ansökningar om registerkontroll med stöd av det äldre beslutet, från och med den 1 januari 2025.

Tänk på att ansöka om beslut om placering i säkerhetsklass i god tid.

Anvisningar vid insändande av blanketter och underlag

Observera att om underlaget innehåller säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter ansvarar ni för att underlaget skickas med lämpligt säkerhetsskydd. Kontaktuppgifter finns på sidan Säkerhetsskydd.

 

Hade du nytta av informationen på den här sidan?

Tack för att du lämnade ett omdöme!