Besiktningsbranschen växer

2024-10-10

Besiktningsman sitter i bil och fyller i uppgifter på en skärm. Vid halvårsskiftet 2023 fanns 2 138 besiktningstekniker. Det är en ökning med 0,3 procent jämfört med året innan och den högsta siffran som noterats sedan omregleringen 2010. Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen

Fordonsbesiktningsmarknaden fungerar överlag bra vad gäller trafiksäkerhet, miljö, prisutveckling, teknikutveckling och tillgänglighet. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport om marknaden.

Den första juli 2010 omreglerade regeringen fordonsbesiktningsmarknaden.  Transportstyrelsen fick då i uppdrag att kontrollera marknaden och den årliga rapporten är en del av Transportstyrelsens tillsyn.

Fler företag, stationer och besiktningstekniker

2023 var elva företag ackrediterade för fordonsbesiktning, vilket är ett företag mer än föregående år.

Det har också blivit fler besiktningsstationer för både lätta fordon (613) och tunga fordon (182). Antalet besiktningsstationer för lätta fordon har ökat med knappt 3,5 procent och antalet besiktningsstationer för tunga fordon har ökat med 2 procent i jämförelse med året innan.

Vid halvårsskiftet 2023 fanns 2 138 besiktningstekniker. Det är en ökning med 0,3 procent jämfört med året innan och den högsta siffran som noterats sedan omregleringen 2010.

Fokus på att förebygga oegentligheter

Redan i rapporten från 2022 lyftes att Transportstyrelsen kommer fortsätta uppbyggnaden av tillsynsverksamheten inom fordonsbesiktningsområdet. Ett arbete som fortsatt under 2023, med fokus på besiktningsföretagens arbete mot oegentligheter. Under året har Transportstyrelsen förelagt ett antal fordon att genomgå en ny kontrollbesiktning, då det fanns anledning att anta att fordonen var bristfälliga.

– Också under 2024 har vi fortsatt att följa just förekomsten av oegentligheter i besiktningsverksamheten, säger Peter Holmlund, analytiker vid Transportstyrelsen.

Läs mer: Rapport om fordonsbesiktningsmarknaden 2023