Angående medieuppgifter vid upphandling av registreringsskyltar

2024-07-30

Kö med bilar som kör på en somrig landsväg. Transportstyrelsen förser skylttillverkaren enbart med den öppna, offentliga, information som behövs för att tillverka och distribuera skyltar. Foto: Liza Simonsson/Transportstyrelsen

Media rapporterar just nu om att Transportstyrelen vill teckna avtal med bolag kopplat till Ryssland. Transportstyrelsen vill därför klargöra hur vi arbetar med ärendet. Avtalet vi vill teckna är med ett tyskt bolag verksamt i Tyskland: "Vi tar frågan på stort allvar, som svensk myndighet följer vi de lagar och förordningar som finns. Just nu prövar förvaltningsrätten saken och vi avvaktar rättens beslut," säger Anna Berggrund, avdelningschef.

Under våren har Transportstyrelsen genomfört en upphandling av registreringsskyltar. Ett tyskt bolag, Tönnjes, vann upphandlingen. Det bolag som i dag har avtalet SMC, Scandinavian Motorcenter, har överklagat Transportstyrelsens beslut till förvaltningsrätten.

– Vi bestrider påståendet om att vi skulle vara förhindrade att teckna avtal med det tyska bolaget som vann upphandlingen. Vår bedömning är att upphandlingen inte omfattas av sanktionerna mot Ryssland och det finns därmed inget lagstöd för att avslå anbudet från det tyska bolaget som avser att leverera tjänsten, säger Anna Berggrund.

Transportstyrelsen följer gällande lagar och regler, bland annat lagen om offentlig upphandling, och de sanktioner som genomförts mot Ryssland. Innan upphandlingen kontrollerades aktuella leverantörer om de träffades av förbuden i EU-förordningar, som reglerar de restriktiva åtgärderna mot Ryssland.

Transportstyrelsen vill även förtydliga att den som vinner anbudet aldrig får tillgång till VTR, Vägtrafikregistret. Transportstyrelsen förser skylttillverkaren med enbart den öppna, offentliga, information som behövs för att tillverka och distribuera skyltar. 

– Vi tar frågan om vår information på stort allvar. Det är viktigt för oss att göra rätt, säger Anna Berggrund.