Nu går de första klimatbonusblanketterna ut

2023-06-07

Bild på man med sitt barn och en elbil. Nu skickar Transportstyrelsen ut de första klimatbonusblanketterna. Foto: Adobe Stock

Transportstyrelsen har nu skickat ut den första omgången blanketter till bilägare som väntar på en klimatbonus. De 5 000 första blanketterna väntas landa hos ägarna under onsdagen och de är det första steget i Transport-styrelsens arbete med att betala ut resterande klimatbonusar till personer som beställt en klimatbonusbil senast den 8 november 2022.

Den 8 november 2022 beslutade regeringen att upphäva klimatbonus-premien. I samband med upphävandet meddelade regeringen att den som beställt en klimat-bonusbil senast den 8 november 2022 fortfarande var berättigad till premie och att det är tillräckligt om man kan intyga detta genom ett beställningsunderlag till Transportstyrelsen.

För att få premien behöver ägaren göra en ansökan och detta sker på en speciell blankett. Nu påbörjas utskicken och i dagarna når de första 5 000 blanketterna berörda bilägare. Det handlar om personer som ställt på bilen för första gången under november månad 2022. Enligt reglerna ska bonusen betalas ut tidigast sex månader efter att bilen tagits i trafik för första gången.

– Många har reagerat över att det dröjt så pass lång tid som ett halvår för Transportstyrelsen att ta fram en blankett, men blanketten är naturligtvis inte huvudorsaken. Vi har avvaktat med utskicken för att kunna få nödvändigt systemstöd på plats för att hantera utbetalningarna. Det är nu på plats och vi kan därmed nu starta upp utskicken, säger Jonny Geidne, kvalificerad utredare på Transportstyrelsen.

En förutsättning för att klimatbonusen ska betalas ut är att man som bilköpare kan bevisa att man beställt bilen senast den 8 november 2022. Men eftersom Transportstyrelsen inte har information om vilka klimatbonusbilar som är beställda senast detta datum kommer blanketter skickas ut till ägare av alla nya klimatbonusbilar. För utbetalning kommer det att krävas att ansökan kompletteras med dokumentation som styrker att beställningen skett i rätt tid. Övriga bilägare kan bortse från utskicken.

Uppskattningsvis 120 000 bilar kan vara aktuella för en klimatbonuspremie. Transportstyrelsen bedömer att cirka 7,2 miljarder kronor kommer betalas ut under 2023 och 2024 innan systemet är helt avvecklat.

– Vi är angelägna om att betala ut bonusarna så fort det är möjligt. Vi räknar med cirka 14 dagars handläggningstid från att vi tagit emot ansökan tills att pengarna sitter på kundens konto, möjligtvis lite längre under semesterperioden, säger Jonny Geidne.

Bonus malus-system för personbilar, lätta lastbilar och lätta bussar