OK med tredje registreringsskylt

2022-02-02

Bild på en bil som har en cykelhållare monterad på sig. Nu är det tillåtet med en extra registreringsskylt om den ordinarie är skymd. (Bild: Adobe Stock)

Från och med idag blir det tillåtet med en extra registreringsskylt på bilen om den ordinarie registreringsskylten är skymd. Vanligtvis är orsaken en cykelhållare med cyklar på. Förändringen genomförs för att underlätta Polisens trafikövervakning och för uttag av trängselskatt och broavgifter.

Det är väldigt vanligt att man sätter cykelhållare på bilens dragkrok och lastar cyklar för transport på hållaren. Smidigt men en källa till problem eftersom cykeln då samtidigt skymmer registreringsskylten och försvårar avläsning. Man har som fordonsägare ansvar för att en skylt enkelt ska kunna avläsas. Tidigare har det inte varit tillåtet att skaffa en extra registreringsskylt, men från den 2 februari införs en regelförenkling som innebär att det är tillåtet att använda på bilen om den ordinarie skylten är skymd.

– Min bild är att folk är angelägna om att göra rätt. Men att det framstått som orimligt att man ska behöva ta loss registreringsskylten från bilen för att sätta den på cykelhållaren varje gång den ska användas. Genom den här förändringen anpassar man reglerna till verkligheten, säger Christofer Kärrdahl, strateg på Transportstyrelsen.

Beställ en tredje registreringsskylt via vår e-tjänst

En registreringsskylt beställs enklast via vår e-tjänst "beställa registreringsskylt". Skylten kostar 62 kronor och kommer till folkbokföringsadressen 2-3 arbetsdagar efter beställning.

Beställ registreringsskylt (e-tjänst)

Registreringsskyltar