Nu ska olyckor på sjön rapporteras

2021-06-28

Motorbåtar till havs Det blir nu obligatoriskt för polisen och sjukvården att rapportera in olyckor med fritidsbåt. Även Kustbevakningen ska rapportera om olyckor på sjön till Transportstyrelsens olycksdatabas, Strada. Foto: Jacob Sjöman

Med start den 1 juli i år ska olyckor med fritidsbåt registreras i Transportstyrelsens olycksdatabas, Strada. Ett utökat underlag om olyckor till sjöss ska ge en bättre förståelse för vad som händer i båtlivet och bidra till arbetet för en ökad sjösäkerhet.

En ny lag innebär att det blir obligatoriskt för polisen och sjukvården att rapportera in olyckor som inträffat med fritidsbåt. Även Kustbevakningen ska rapportera om olyckor på sjön.

– Det här innebär en avsevärd förbättring för sjösäkerheten. Ju mer data vi samlar in desto bättre underlag får vi till åtgärder för att främja sjösäkerheten, säger Andreas Tapani, sektionschef på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens olycksdatabas Strada är ett verktyg för arbetet med trafiksäkerhet, för statistik och forskning.

Tidigare har sjukvårdens rapportering grundat sig på avtal mellan Transportstyrelsen och respektive vårdinrättning eller region. Det har även krävts samtycke från patienten för att få registrera. Kravet på samtycke tas nu bort.

– Vi hoppas att sjukhusen fortsätter att uppmana patienter att fylla i en trafikskadejournal. Vi räknar med att lagen ger oss ett mer heltäckande underlag över hur många som skadas, men för att få en djupare kunskap om olyckorna behövs fortsatt bidrag från patienter, säger Andreas Tapani.

Riksdagen fattade beslut om lag om Transportstyrelsens olycksdatabas den 28 april. Reglerna träder i kraft den 1 juli.