Transportköpare önskar ökad konkurrens för gods på järnväg

2020-10-08

Godstransportköpare ger sin syn på järnvägen i ny rapport från Transportstyrelsen.

Användare av godstrafik på järnväg efterlyser en mer konkurrenskraftig järnvägsmarknad på godssidan. De anser att marknaden är i behov av större flexibilitet, bättre tillgänglighet och ökad tillförlitlighet. Det visar en ny rapport från Transportstyrelsen.

Godstransportköpare är generellt positivt inställda att frakta sina varor på järnväg. Det gäller framför allt längre transporter av tungt och volymkrävande gods.

En majoritet av godstransportköparna uppger att de på grund av interna krav på hållbarhet har ambitioner att öka andelen gods på järnvägen i framtiden. Men även om miljöperspektivet har ökat hos godstransportköparna anses det inte vara skäl nog att flytta gods från väg till järnväg. För att detta ska vara möjligt krävs att järnvägen blir mer konkurrenskraftig även i andra avseenden. En sådan utveckling har dock inte observerats. 

– Tvärtemot upplevs järnvägen ha förlorat i konkurrenskraft jämfört med andra trafikslag. Bland annat hänvisar godstransportköparna till att det upplevs ha blivit dyrare att frakta varor med tåg, att tillförlitligheten försämrats och att konkurrensen bland operatörerna minskat, säger Jonathan Sundin, utredare på Transportstyrelsen.

Dessutom anser godstransportköparna att möjligheterna till överflytt försämras ytterligare av att det saknas en vilja bland operatörerna att tillmötesgå deras ambitioner, exempelvis genom att med hjälp av nya affärsmodeller skapa förutsättningar för att mer gods faktiskt ska kunna fraktas på järnväg.

Transportstyrelsen genomför regelbundet marknadsundersökningar bland godstransportköpare för att få deras syn på järnvägsmarknaden. Intervjuerna som ligger till grund för denna rapport gjordes 2019.

Rapporten: Godstransportköparnas syn på järnvägsmarknaden 2019