Gratistjänster till försäljning

2020-06-17

Transportstyrelsen har återigen uppmärksammat en webbplats där de ansvariga erbjuder sig att utföra våra gratistjänster inom körkorts- och fordonsområdet mot betalning. Vi vill understryka att vi inte har med dessa typer av webbplatser att göra och avråder från att använda dem.

Sedan den 5 juni i år går det via webbplatsen trafikstyrelsen.org till exempel att beställa registreringsskyltar och blanketter för ansökan om körkortstillstånd samt anmäla avställning av ett fordon. Varje tjänst kostar hos dem mellan 590 och 1990 kronor. Alla de aktuella tjänsterna går att utföra kostnadsfritt på Transportstyrelsens webbplats.

Den 20 december 2019 kom en dom från Patent- och marknadsdomstolen som vid vite förbjöd en liknande webbplats, trafikstyrelsen.com, att marknadsföra trafik- och fordonstjänster som ger konsumenter intrycket att det är en myndighet bakom. Webbplatsen med ändelsen .com har stängts ner, men nu finns det istället en ny med ändelsen .org.

Vi vill understryka att vi inte har något med ovan nämna webbplats att göra. Att anmäla avställning, påställning, eller att beställa olika handlingar via alternativa hemsidor är något vi avråder ifrån. Det bör alltid ske via Transportstyrelsens webbplats, transportstyrelsen.se.

Läs mer om våra e-tjänster.