Fortsatt hög säkerhet på svenska spår

2020-09-24

Det är säkert att åka tåg i Sverige, visar Transportstyrelsens årliga rapport om järnvägens säkerhet. Ingen passagerare har omkommit på järnvägen de senaste 10 åren.

Svensk järnväg har fortsatt hög säkerhet. Den bedömningen gör Transportstyrelsen utifrån att Sverige lever upp till nästan samtliga mål som EU ställer på en säker järnväg.

Under 2019 omkom två järnvägsanställda på sitt arbete. Ytterligare en järnvägsanställd skadades allvarligt i en olycka. Det gör att Sverige inte uppnår säkerhetsmålet för järnvägsanställda.

– Både 2018 och 2019 var dystra år för järnvägsanställdas säkerhet. Vi ser mycket allvarligt på dessa olyckor. Ingen ska behöva dö på sitt arbete, säger Gisela Liss, utredare på Transportstyrelsen.

Dödsolyckorna har skett i samband med växling. Därför har Transportstyrelsen under 2019 börjat kontrollera hur ansvariga utövare hanterar risker vid växling. Myndigheten ska också undersöka vad som kan ligga bakom den negativa trenden med växlingsolyckor och hitta lämpliga åtgärder för att minska riskerna.

Den vanligaste dödsorsaken på järnvägen är självmord. De senaste två åren har antalet självmord ökat. Det är svårt att dra slutsatser från förändringar av dödsfall för enskilda år eftersom självmord är ett samhällsproblem som påverkas av faktorer bortom järnvägssystemets utformning.

– Vår uppfattning är att aktörer på svensk järnväg tar suicidproblematiken på stort allvar och ser sitt eget ansvar vad gäller förebyggande åtgärder som till exempel stängsling och kameraövervakning, säger Gisela Liss.

Transportstyrelsens rapport om järnvägens säkerhet under 2019 bygger på uppgifter från infrastrukturförvaltare, järnvägsföretag och Transportstyrelsens egen tillsynsverksamhet.

Järnvägens säkerhetsrapport 2019