Första domen för fusk vid teoriprov

2020-09-09

En person som fuskat vid ett teoriprov har dömts för osann försäkran. Domen är den första sedan Transportstyrelsen ändrade reglerna i mars i år. Foto: Ylva Lundin

Blekinge tingsrätt har meddelat dom mot en person som fuskat vid teoriprov på Trafikverket. Otillåten utrustning har använts för att få hjälp med svar på provet. Domen är den första sedan Transportstyrelsen ändrade reglerna i mars i år och det blev straffbart.

Personen åtalades vid Blekinge tingsrätt och döms för osann försäkran, grovt brott. Påföljden är villkorlig dom och dagsböter på 3 500 kr.

- Detta visar att den regeländring vi gjorde kan bidra till att förhindra provfusk. Förhoppningsvis får också domen en avskräckande effekt på andra som försöker fuska vid kunskapsproven, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Blekinge tingsrätt skriver i domen: ”Teoriprov av nu aktuellt slag utgör en förutsättning för att få en trygg trafiksituation för övriga trafikanter och utgör en viktig del av trafiksäkerhetsarbetet. Om outbildade förare vistas i trafiken kan detta utgöra en direkt livsfara för medtrafikanter och andra.”

- Domen är unik eftersom det är första gången som en person döms för osann försäkran i samband med ett teoriprov. Det är en viktig dom som vi hoppas ska bidra till att färre försöker fuska vid prov och i stället skaffar sig de kunskaper som krävs för att vara en trafiksäker förare både för sin egen skull och sina medtrafikanters. Att försöka fuska sig fram ska vara kännbart, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Straffbart sedan 1 mars

Transportstyrelsen har ändrat reglerna så att det är straffbart att fuska vid teoriprov genom att använda otillåten hjälp. Sedan den 1 mars ska provtagaren lämna försäkran att på heder och samvete intyga att inte använda otillåtna hjälpmedel eller på annat sätt missbruka provet. Brottet är osann försäkran och straffsatsen är böter eller fängelse.

Trafikverket polisanmäler alla försök till fusk oavsett om det är id-fusk eller att otillåten hjälp används.