Förslag om att bara höja en avgift 2021

2020-09-04

Transportstyrelsen föreslår att avgifterna för 2021 ska ligga kvar på årets nivå.

Transportstyrelsen föreslår en enda höjd avgift från den 1 januari 2021. Höjningen gäller vägtrafikregisteravgiften, som föreslås bli 75 kronor jämfört med dagens 65 kronor. Anledningen till att vi bara föreslår en höjd avgift är att underlätta för företag inom transportområdet på grund av den pågående pandemin.

Transportstyrelsens tar ut avgifter för en stor del av verksamheten. Varje år genomförs en översyn av avgiftsnivåerna och berörda branscher får möjlighet att ge sina synpunkter på de ändringar som föreslås. Redan i maj kunde myndigheten berätta om avsikten att frysa avgifterna och låta dem ligga kvar på årets nivå. Nu finns ett förslag som går i linje med den avsikten.

Transportstyrelsen föreslår två förändringar:

  • Vägtrafikregisteravgiften som tas ut för fordon som är registrerade i vägtrafikregistret föreslås höjas från 65 kronor till 75 kronor. Höjningen behöver göras för att säkerställa en långsiktig balans mellan intäkter och kostnader. Höjningen bedöms inte få någon större påverkan på företagens ekonomi.
  • Avgifterna för lotsdispenser inom sjöfartsområdet behöver anpassas på grund av ändrade regler. Men bedömningen är att det totala avgiftsuttaget inom området inte kommer att ändras.

Transportstyrelsens avgifter

Andra vidtagna åtgärder på grund av covid-19