Nya drönarregler på ingång
2019-07-01
Foto: ShutterstockDrönare har vuxit i popularitet de senaste åren och spås bli allt fler. Användningsområdena är stora, med alltifrån filmproduktion till kraftledningsinspektioner. För att underlätta utvecklingen av drönare och samtidigt behålla den höga säkerheten i takt med att trafiken i luftrummet ökar gäller nya drönarregler från och med 1 juli nästa år. Reglerna blir gemensamma inom hela EU.
De nya reglerna ligger relativt nära Sveriges nuvarande regler, men drönare får olika indelning beroende på risknivå för flygningen. Drönare indelas i öppen, specifik och certifierad kategori. Det blir även nya krav på bland annat registrering, utbildning och certifiering.
– Drönarna kommer att öka än mer i betydelse för samhällsutvecklingen och ta större plats i luftrummet. Då behövs mer ordnade former som både garanterar en hög nivå av luftfartssäkerhet och som ger operatörer och tillverkare bättre möjligheter att utveckla produkter och tjänster, säger Rémi Vesvre, ledningsstrateg på Transportstyrelsen.
De största förändringarna innebär i korthet:
• För drönare upp till 25 kg krävs inga tillstånd från Transportstyrelsen så länge man flyger inom synhåll, max 120 meter över marken och inte över människor (i de nuvarande reglerna gäller att man måste söka tillstånd för alla drönare över 7 kg). Dessa drönare omfattas av den öppna kategorin. Däremot kan tillstånd från andra krävas, som från Lantmäteriet för spridningstillstånd av bild och film eller från närmsta flygplats för flygning inom kontrollzon.
• För drönare över 25 kg, och/eller som vill flyga utom synhåll, högre än 120 meter och i närheten av människor måste söka tillstånd hos Transportstyrelsen. Dessa drönare omfattas av antingen den specifika eller certifierade kategorin.
• Nya krav på kompetens, både teoretisk och praktisk utbildning, som en drönaroperatör måste ha för att få flyga med drönare.
• Nya krav på registrering av drönaroperatörer av nästan alla drönare.
• En enskild drönare ska kunna identifieras på avstånd. Det ska gå att fastställa drönarens geografiska position, höjd, hastighet och flygväg.
Transportstyrelsen arbetar nu med att anpassa de nya reglerna i Sverige. Under det kommande året kommer myndigheten att löpande informera för att förbereda drönaroperatörer inför de nya reglerna.