Sänkt hastighet räddar liv

2018-09-17

Vecka 38 genomför Polisen en nationell trafikinsatsvecka med inriktning på hastighet. Målet är att bidra till att sänka medelhastigheten för att därigenom minska antalet döda och svårt skadade i trafiken.

Hastighetskontrollerna genomförs på många olika platser i hela landet.

– Små hastighetsöverträdelser är vanligast, säger Ursula Edström, trafikstrateg på polisen. Det stora flertalet av de som kör för fort ligger mellan 6-10 km/h över hastighetsbegränsningen. Men de är många och har därför stor effekt på medelhastigheten.

Att få alla trafikanter att respektera trafikreglerna och därmed sänka medelhastigheten är ett av de viktigaste målen för att rädda liv på våra vägar.

– Hastigheten är en starkt bidragande orsak till skador och därför är det viktigt att få fler förare att följa hastighetsgränserna, säger Hans Yngve Berg, utredare på Transportstyrelsen.

En minskning av medelhastigheten med 1 km/h kan spara 15 liv varje år.

– Om medelhastigheten sänks med 1-2 km/h märks det knappt för den enskilde med det har stor potential för att rädda liv, säger Maria Krafft, måldirektör Trafikverket.

Kontrollerna riktas därför mot både de som kör lite för fort och de som kör mycket för fort.

– Det är viktigt att människor förstår att små överträdelser har stor påverkan och att det handlar om deras egen och medtrafikanternas säkerhet, det handlar om att rädda liv, säger Ursula Edström.

Initiativet till trafikveckan kommer från EU och genomförs i flera medlemsstater samtidigt.

Läs mer om olycksstatistik väg

Läs mer om polisens arbete mot trafikbrott