Fler än hälften skulle överlevt med flytväst

2018-05-18

""

Fler än hälften av de personer som förra året drunknade i fritidsbåtsrelaterade olyckor skulle ha överlevt om de haft flytväst. Det visar Transportstyrelsen och Svenska livräddningssällskapets analys.

Under 2017 omkom 21 personer i fritidsbåtsrelaterade olyckor. Av dem drunknade 20 personer. Tre personer drunknade trots att de hade flytväst. Övriga 17 personer saknade flytväst.

Vid en analys som Transportstyrelsen gjort tillsammans med Svenska livräddningssällskapet har myndigheten uppskattat att 9 av de 17 omkomna skulle ha överlevt om de hade haft flytväst.

– Tyvärr visar statistiken samma sak varje år. Majoriteten av de som omkommer i fritidsbåtolyckor är män över 50 år som inte använt flytväst. Om användandet av flytväst ökar så kommer dödstalen minska, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Nu på lördag den 19 maj är det internationella flytvästdagen som uppmärksammar nyttan med att använda flytväst. Transportstyrelsen är en av alla de svenska organisationer och myndigheter som deltar. Under flytvästdagen genomför organisationer och myndigheter olika aktiviteter för att informera om nyttan av att använda flytväst.

– Det ska vara lika normalt och självklart att ta på sig flytväst som att använda bilbälte. Tyvärr finns det fortfarande dem som ändå inte använder flytväst. Vi jobbar hela tiden för att uppmärksamma den här frågan, och det är bra att det just i dag görs samlade insatser över hela världen, säger Lars-Göran Nyström.

Delta i kampanjen - ta på dig flytväst, ta en bild, lägg upp i dina sociala nätverk och tagga med #flytvästdagen.