Transportstyrelsen varnar fler vid trafikbrott
2018-06-13
Körkortet kan återkallas vid trafikbrott. Vid mindre trafikförseelser kan det stanna vid en varning.Förare som begår trafikbrott ska varnas i högre utsträckning än tidigare. Transportstyrelsen skärper hanteringen som innebär att förare som döms för också mindre trafikförseelser varnas. Målet är förbättrad trafiksäkerhet och i förlängningen ett minskat antal döda och skadade i trafiken.
Den som döms för ett trafikbrott kan få sitt körkort återkallat av Transportstyrelsen. Det vanligaste exemplet är fortkörning. Men myndigheten har också möjlighet att utfärda varningar. Det sker vid mindre trafikförseelser där det inte är aktuellt att återkalla körkortet men det ändå är motiverat med en åtgärd.
Om den som varnats döms för ytterligare trafikbrott tas hänsyn till den tidigare utfärdade varningen, vilket normalt innebär en skarpare bedömning än annars vid prövningen av körkortsinnehavet.
Under 2017 utfärdades cirka 3 900 varningar. En siffra som nu är tänkt att öka betydligt. En preliminär skattning visar på mellan 15 000 och 20 000 varningar per år.
– Vi på Transportstyrelsen ska varna om det är motiverat. Verksamhetsläget är nu så gott att det finns utrymme att varna också vid mindre allvarliga förseelser. Det är en tydlig ambition från vår sida, säger Katarina Fröberg, direktör för avdelning Körkort på Transportstyrelsen.
Preventiv effekt?
Kan en varning från myndigheten ha preventiv effekt? Innebär insikten att ens körkort kan vara i farozonen att förare som varnats fortsättningsvis avstår att bryta mot trafikreglerna? Transportstyrelsen kommer att följa upp arbetet med att varna i högre utsträckning under de kommande tre åren. Förhoppningen är att varningsarbetet får positiv effekt i form av ett minskat antal återkallade körkort i landet.
– Att utfärda varningar kan vara ett sätt för oss att markera och bidra till att motverka trafikfarliga beteenden. Det är något vi vill följa upp, säger Katarina Fröberg.
Kontaktpersoner för media
Katarina Fröberg
Direktör avdelning körkort, Transportstyrelsen
010-495 79 01
Mikael Andersson
Presschef, Transportstyrelsen
070-609 76 69