Olycksdata för forskning
Transportstyrelsen ger åtkomst till uppgifter i olycksdatabasen Strada för forsknings- och statistikändamål under förutsättning att organisationen/användaren säkerställer att användningen av uppgifterna sker i enlighet med gällande lagstiftning och särskilda krav som beskrivs i ansökan om ej direktåtkomst för forskningsändamål.
Med ej direktåtkomst menas tillgång till mikrodata på olycks- och/eller personnivå på medium såsom till exempel Excelfil, Textfil, Accessfil. Datan levereras via post (CD-skiva eller USB-minne) eller via ett säkert FTP.
Under rubriken Ansök om olycksdata finns mer information om olycksdata i Strada, bland annat en snabbguide kring utlämnande av uppgifter för forskningsändamål.
Observera att den nya lagen (2021:319) om Transportstyrelsens olycksdatabas påverkar hur Stradadata kan lämnas ut för forskning. Om du som forskare har behov av att samköra Strada-data med andra register, stäm då gärna av ansökan till Etikprövningsmyndigheten med Transportstyrelsen för att säkerställa att den tänkta behandlingen av personuppgifterna beskrivs på rätt sätt.