Nu är förarbeviset ett måste

Publicerad 1 maj 2023

Bilden visar en vattenskoterförare.

Av alla som tagit förarbevis för vattenskoter är cirka var femte kvinna, genomsnittsåldern är 45 år och den äldste är 91 år. Foto: Adobe Stock

Från och med den 1 maj behöver alla som kör vattenskoter kunna visa upp ett giltigt förarbevis och en giltig id-handling. Dessutom måste samtliga blivande vattenskoterförare gå en utbildning för att ta sitt förarbevis.

Kravet på förarbevis för vattenskoter trädde i kraft för ett år sedan. Fram tills nu har det varit tillåtet att köra vattenskoter på det som har kallats för gamla meriter. Det vill säga olika intyg för att få köra fritidsbåtar eller fartyg på sjön. Men nu är alltså tiden för övergångsreglerna över.

– Det innebär att den som vill köra vattenskoter i sommar först behöver boka in sig på en utbildning för att därefter kunna ansöka om förarbeviset. Det gäller givetvis inte den som redan ansökt och fått sitt förarbevis förstås, säger Jonathan Stillman, handläggare på Transportstyrelsen.

En lista över godkända utbildare finns på transportstyrelsen.se. Utbildningen är både teoretisk och praktisk, tar ungefär två dagar och innehåller ett prov. Det finns ett krav och det är att man har fyllt 15 år, vilket också är åldersgränsen för att köra vattenskoter.

Nära 100 000 förarbevis

Efter godkänd utbildning sker ansökan digitalt på Transportstyrelsens webbplats och därefter utfärdas förarbeviset, även det i digital form. Att ansöka om förarbeviset kostar 300 kronor och den som dessutom vill ha ett plastkort kan beställa det för en extra kostnad på 200 kronor. Det är däremot upp till varje utbildare att själv bestämma priset för utbildningen.

Sammanlagt har Transportstyrelsen hittills utfärdat 98 854 förarbevis för vattenskoter. Av dem har 12 643 vattenskoterförare gått en ny utbildning, medan 86 211 har ansökt på det som tidigare kallades för gamla meriter.

Läs mer: Vattenskoter