Krav på digital tillgänglighet inom persontransporter

Transportstyrelsen är ansvarig myndighet för tillsyn av förmedling av information om transporttjänster och tjänster som förmedlas via interaktiva självbetjäningsterminaler.

Alla personer, oavsett exempelvis funktionsnedsättning, ska kunna använda de digitala produkter och tjänster som behövs för en resa. Därför finns EU-gemensamma regler om tillgänglighet som bland annat omfattar biljettköp, incheckning och reseinformation. Kraven gäller från och med den 28 juni 2025.

Produkter och tjänster som omfattas av kraven

De EU-gemensamma reglerna gäller vissa inslag i passagerartransporttjänster med buss, tåg, fartyg och flyg.

Kraven gäller produkterna

  • biljettförsäljningsautomater
  • incheckningsautomater
  • interaktiva självbetjäningsterminaler för information med undantag för terminaler som monterats som integrerade delar av fordon eller fartyg.

Inslagen i transporttjänsterna som omfattas är

  • webbplatser
  • tjänster för mobila enheter, däribland mobila applikationer
  • tillhandahållande av elektroniska biljetter och elektroniska biljettförsäljningstjänster
  • förmedling av information om transporttjänster, inklusive reseinformation i realtid
  • tjänster som förmedlas via interaktiva självbetjäningsterminaler med undantag för tjänster som förmedlas via terminaler som monterats som integrerade delar av fordon eller fartyg.

För tjänster i stads-, förorts- eller regionaltransporter gäller endast den sista punktsatsen ovan. Men för de tjänsterna gäller också regler om digital tillgänglighet i den så kallade DOS-lagen. Och många privata aktörer som säljer biljetter online omfattas av de tillgänglighetskrav som gäller för e-handel.

De EU-gemensamma reglerna gäller även andra områden såsom banktjänster, e-handel, e-böcker och tv. Du kan hitta information om det på Post- och telestyrelsens webbplats.

Introduktion till tillgänglighetsdirektivet på PTS webbplats

Aktörer som ansvarar för att kraven uppfylls

De ekonomiska aktörer som tillhandahåller produkter och tjänster som omfattas av reglerna ska se till att kraven är uppfyllda. Transportföretag, regionala kollektivtrafikmyndigheter, de som ansvarar för terminaler och stationer, tillverkare, representanter, importörer och distributörer är exempel på aktörer inom passagerartransporttjänster som kan ha ansvar.

Vad kraven handlar om

Produkter och tjänster får endast släppas ut på marknaden om de uppfyller krav på tillgänglighet avseende information, användargränssnitt och funktionell utformning. Det innebär till exempel att information om hur produkter eller tjänster fungerar ska kunna uppfattas med flera sinnen och webbplatser och mobilappar som tillhör tjänsten ska göras tillgängliga på ett enhetligt och ändamålsenligt sätt.

Det finns även en del mer administrativa krav riktade till de ekonomiska aktörerna. Det handlar exempelvis om krav på att ta fram information om hur en tjänst uppfyller kraven och att ge tillsynsmyndigheten tillgång till den information som behövs.

Tillsynsmyndigheter

Transportstyrelsen är ansvarig myndighet för tillsyn av

  • förmedling av information om transporttjänster, inklusive reseinformation i realtid
  • tjänster som förmedlas via interaktiva självbetjäningsterminaler.

Det innebär att vi på Transportstyrelsen ska se till att de berörda tjänsteleverantörerna följer kraven.

Konsumentverket ansvarar för tillsyn av webbplatser, tjänster för mobila enheter och elektroniska biljetter. Post- och telestyrelsen är marknadskontrollmyndighet för produkter vilket innefattar biljett- och incheckningsautomater och interaktiva självbetjäningsterminaler.

Finns det möjlighet till undantag?

Ett tillgänglighetskrav gäller inte om

  • kravet innebär en större förändring av en produkts eller en tjänsts grundläggande karaktär eller
  • det medför en oproportionerligt stor börda för den ekonomiska aktören.

Om en ekonomisk aktör bedömer att ett tillgänglighetskrav inte gäller enligt ovan ska aktören dokumentera sin bedömning med en motivering till sitt ställningstagande.

Tjänster som tillhandahålles av mikroföretag behöver inte uppfylla tillgänglighetskraven och företagen har även lättnader vad gäller dokumentation av bedömning om undantag.