Miljöarbete

Enligt Transportstyrelsens instruktion ska myndighetens verksamhet bland annat särskilt inriktas på att bidra till ett miljöanpassat transportsystem.

Transportstyrelsen hanterar miljöfrågor som rör alla trafikslag – sjöfart, luftfart, vägtrafik och järnvägstrafik. Myndigheten har till huvuduppgift att svara för regelgivning, tillståndsprövning, tillsyn och registerhållning inom transportområdet. Infrastrukturfrågor för trafikslagen hanteras av Trafikverket.

Riksdagen har beslutat att växthusgasutsläppen från inrikes transporter, utom inrikes flyg, ska minska med minst 70 procent senast år 2030 jämfört med 2010. Anledningen till att inrikes flyg inte ingår i målet är att inrikes flyg ingår i EU:s system för handel med utsläppsrätter. Transportstyrelsen bidrar till målet huvudsakligen genom arbetet med regelgivning nationellt och internationellt. Vi deltar i olika internationella fora för att minska transporternas klimatpåverkan.

Här kan du läsa mer om miljöarbetet för våra olika trafikslag:

Miljö och hälsa inom järnväg

Miljö och hälsa inom luftfart

Miljö och hälsa inom sjöfart

Miljö och hälsa inom vägtrafik

Miljöledning

Transportstyrelsen omfattas av förordningen (2009:907) om miljöledning i statliga myndigheter och ska årligen redovisa sitt miljöledningsarbete. Målet med miljöledningssystemet är att skapa ett systematiskt miljöarbete för att minska verksamhetens negativa och öka dess positiva miljöpåverkan. Transportstyrelsen har interna miljömål med tillhörande åtgärder för att minska myndighetens miljöpåverkan. 

Sveriges miljömål

Riksdagen har antagit ett generationsmål för miljö samt 16 mål för miljökvaliteten. Transportstyrelsen ska verka för att det generationsmål för miljöarbetet och de miljökvalitetsmål som riksdagen har fastställt nås och ska vid behov föreslå åtgärder för miljöarbetets utveckling. Transportstyrelsen bidrar till målen huvudsakligen genom arbetet i ordinarie verksamhet inom regelgivning, tillsyn och tillståndsprövning.

Läs mer om miljömålen.

Miljömålsrådet

Miljömålsrådet inrättades av regeringen år 2014. Rådet består av chefer för myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. Myndigheterna har en central roll i genomförandet av åtgärder inom miljöarbetet och är i många fall vägledande för medborgare och näringsliv i arbetet för en långsiktigt hållbar utveckling. I Miljömålsrådet ska myndigheterna mötas för att diskutera och besluta om åtaganden. Miljömålsrådets uppdrag pågår till den 6 maj 2026.

Läs mer om Miljömålsrådet.