Specialiserad flygverksamhet (SPO)
Sedan den 21 april 2017 tillämpas EUs regler för specialiserad flygverksamhet. Specialiserad flygverksamhet innebär arbete med hjälp av luftfartyg, till exempel lyft, inspektioner och fotoflyg och motsvaras i stort sett av de verksamheter som tidigare bedrevs som bruksflyg. Här finns information som riktar sig till flygbolag som planerar att starta specialiserad flygverksamhet.
De regler som gäller
EU:s regler ersätter nästan fullt ut de tidigare nationella reglerna om bruksflyg. Specialiserad flygverksamhet kan delas upp i kommersiell specialiserad flygverksamhet (SPO) och icke-kommersiell specialiserad flygverksamhet (inom ramen för NCO).
För information om gällande regelverk hänvisas till SPO- regler för specialiserad flygverksamhet. För information om icke-kommersiell specialiserad flygverksamhet (inom ramen för NCO) hänvisas till (EU) nr 965/2012, Del-NCO.
När uppdraget kräver lägre flyghöjd
Om den specialiserade flygverksamheten behöver bedrivas på lägre flyghöjd än den lägsta flyghöjd som förordning (EU) nr 923/2012 (SERA-förordningen) medger behövs särskilt tillstånd. Lågflygning regleras nationellt i Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd (TSFS 2023:49) om lågflygning. Tillstånd kan sökas hos Transportstyrelsen.
Vad som gäller för utländska operatörer
För att bedriva SPO-verksamhet i Sverige krävs för en tredjelandsoperatör ett bruksflygtillstånd eller motsvarande utfärdat av behörig myndighet i det egna landet. För att en tredjelandsoperatör ska kunna bedriva SPO-verksamhet i Sverige ska operatören även ansöka om ett trafiktillstånd. För en utländsk operatör i en EASA-medlemsstat behövs inte något trafiktillstånd, utan verksamheten deklareras hos det egna landets behöriga flygsäkerhets-myndighet. För verksamhet som kräver auktorisation ska sådan sökas hos den egna behöriga myndigheten. Myndigheten kontaktar sedan Transportstyrelsen för att i samråd utfärda en auktorisation för svenskt territorium.
Om den auktoriserade verksamheten förutsätter flygning under lägsta flyghöjd enligt förordning (EU) nr 923/2012 (SERA-förordningen) söks sådan direkt hos Transportstyrelsen efter godkänd auktorisation.
Hade du nytta av informationen på den här sidan?
Tack för att du lämnade ett omdöme!