Fortsatt vinter på påskvägarna? Det här gäller för däcken

2018-03-29

Trots att påsken är här lyser vårvädret med sin frånvaro. Runt om i landet råder fortfarande vinterväglag på en del vägar. Dubbdäck är tillåtna fram till 15 april, men om vinterväglag råder får dubbdäcken vara på även en tid framöver.

Från 1 december till 31 mars är det krav på vinterdäck på vägar med vinterväglag. Med vinterdäck menas antingen dubbade däck eller odubbade friktionsdäck som är gjorda för vinterkörning. Under den perioden ska personbilar (även husbilar), lätta lastbilar, lätta bussar och släpfordon som är kopplade till dessa fordon ha vinterdäck.

Det är tillåtet att använda dubbdäck under perioden 1 oktober–15 april. Om det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan råder vinterväglag. Om det efter den 15 april råder vinterväglag eller om det finns risk för sådant väglag går det bra att behålla dubbdäcken på till dess att snö, is, snömodd eller frost har försvunnit från vägbanan. Det är polisen som avgör om det råder vinterväglag på platsen.

Fordon med en totalvikt på över 3,5 ton (tyngre husbilar, tung buss, tung lastbil, tungt släp) ska ha vinterdäck eller likvärdig utrustning på fordonets drivaxlar. Tunga fordon som är framhjulsdrivna ska även ha vinterdäck på bakaxlarna.

Vinterdäckskraven för lätta och tunga fordon gäller både svenska och utländska bilar.

Vinterdäck på Transportstyrelsens webbplats

Till toppen