Förlänger möjligheten till fjärrutbildning för körkortselever

2021-06-16

En kvinna fäster en övningskörningsskylt bakpå en bil, fotografi Transportstyrelsen förlänger möjligheten att hålla introduktionsutbildningen på distans. Foto: Liza Simonsson

Transportstyrelsen förlänger de tillfälliga regler som gör det möjligt för utbildare att fjärrundervisa introduktionsutbildningen. Förlängningen gäller till och med den 30 september 2021.

– Vi gör detta för att utbildare ska ges tid till att ställa om till undervisning på plats och samtidigt följa den stegvisa nedtrappningen av restriktionerna i samhället, säger Olof Stenlund, utredare på Transportstyrelsen.

Sedan mitten av januari kan utbildare hålla distansundervisning för blivande körkortselever. Transportstyrelsen ser att det finns ett behov av att behålla möjligheten till distansundervisning. Detta om smittspridningen i samhället skulle öka igen och de planerade lättnaderna uteblir.

Introduktionsutbildningen är obligatorisk för den som ska övningsköra privat och deras handledare. Den är inte nödvändig för den som bara övningskör på trafikskola. Många väljer att övningsköra åtminstone delvis med handledare och då är introduktionsutbildningen ett viktigt steg för att komma igång med sin förarutbildning.

Läs mer om att ta körkort

Föreskrift TSFS 2021:1