Bonusutbetalningarna återupptas

2021-12-02

Bild som visar en elbil under laddning
Bild: Adobe Stock

Riksdagen har beslutat om att godkänna regeringens förslag på höständringsbudget. Beslutet innebär att Transportstyrelsen får ett tillskott på 1,9 miljarder kronor för att kunna betala ut klimatbonusar till den som köpt en klimatbonusbil. Utbetalningarna återupptas inom de närmaste dagarna.

Den som har köpt en bil med små eller inga koldioxidutsläpp är berättigad till en klimatbonus. Bonusen varierar beroende på hur stora utsläpp bilen har, bilens drivmedel och om köparen är en privatperson eller ett företag. Som mest kan klimatbonusen vara 70 000 kronor.

Inför 2021 hade Transportstyrelsen cirka 2,9 miljarder kronor att använda för utbetalningar av klimatbonusar. Det stora intresset från bilköpare gjorde dock att de tilldelade medlen tog slut under augusti månad. Sedan dess har inga klimatbonusar betalats ut. I stället har det bildats en kö med väntande bonusmottagare.

– Riksdagsbeslutet innebär att vi nu återupptar vårt arbete med att betala ut klimatbonus. Det känns tillfredsställande att allt är klart. Det har inte känts bra att behöva meddela bilägarna att de behöver vänta på sina pengar, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Då det rör sig om en stor mängd utbetalningar kan inte alla uppköade utbetalningar göras omedelbart utan behöver delas upp under flera dagar.

– Vi tar allt i tur och ordning. Tyvärr tar det lite tid att genomföra alla utbetalningar då det är rätt mycket som ska ut. Men alla berättigade kommer få sina pengar innan jul, säger Mats Einarsson.

Bonus (på transportstyrelsen.se)

Till toppen