Transportstyrelsen skjuter upp dubbdäcksförbud

2020-03-25

Transportstyrelsens beslut att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon.

Transportstyrelsen har beslutat om ett generellt undantag från reglerna om dubbdäck. Undantaget innebär att datumet för när dubbdäcken ska tas av skjuts upp med två veckor, från den 15 april till den 30 april 2020.

Undantaget ska underlätta däckbyte för både däckbranschen och fordonsägare under rådande pandemisituation. Detta för att riskgrupper inte ska riskera att utsättas för smitta. Men även för att undvika att fordonsägare riskerar att köra olagligt på grund av begränsad bemanning på verkstäderna.  

Fordonsägare får nu längre tid på sig att hinna byta till sommardäck. Men vi uppmanar fordonsägare som kan byta däck i tid före den 15 april att också göra det. Detta för att undvika rusning till verkstäderna i slutet av månaden, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

Beslutet att tillfälligt tillåta dubbdäck till och med den 30 april 2020 gäller alla fordon, alltså både lätta och tunga fordon.

Beslutet gäller enbart för år 2020.

Läs mer om regler för vinterdäck 

Transportstyrelsens föreskrifter om tillfälligt undantag från bestämmelserna om användning av dubbade däck (TSFS 2020:18).