Nu krävs vinterdäck på samtliga hjul på tunga fordon

2019-11-20

Reglerna för vinterdäck på tunga fordon har skärpts till att gälla samtliga hjul och även släpvagnar till tunga fordon. Kraven på vinterdäck gäller perioden 1 december - 31 mars.

Reglerna för vinterdäck på tunga fordon har ändrats så att tunga fordon ska ha vinterdäck på samtliga hjul. Det gäller även släpvagnar till tunga fordon. Kravet på vinterdäck gäller under perioden 1 december – 31 mars när det är vinterväglag. 

Trafikförordningen har ändrats så att kraven på vinterdäck på tunga fordon skärpts till att omfatta samtliga hjul på tunga fordon och även på släpvagnar till dessa. Tidigare gällde kravet endast vinterdäck på drivaxeln.

Vinterdäck som används på fordon och på släpvagnar till fordon med en totalvikt över 3 500 kilo ska:

  • vara märkta med symbolen alptopp/snöflinga eller
  • vara märkta med POR (Professional Off Road) eller
  • vara dubbade.

Vinterdäck som monteras på andra axlar än drivaxlar och framaxlar på fordon med en totalvikt över 3 500 kg eller på släpvagnar med en totalvikt över 3 500 kg, får i stället vara märkta med:

• M+S, M.S, M & S, M-S, MS eller "Mud and Snow".

Alla ovan märkningar får användas på framaxeln på fordon med en totalvikt över 3 500 kg fram till och med den 30 november 2024.

Dessutom får ovan märkningar användas på drivaxlar på bilar med en totalvikt över 3 500 kg under förutsättning att däcken är särskilt framtagna för vinterkörning fram till och med den 30 november 2024.

I Transportstyrelsens allmänna råd står att till exempel snökedjor eller sandspridare bör anses som likvärdig utrustning på fordonen. Där beskrivs även vad som menas med vinterväglag: "Vinterväglag bör anses råda när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen."

Mer information om däckregler

Till toppen