Gå direkt till innehållet på sidan
Lättläst Teckenspråk Talande webb English Other languages Kontakta oss
Transportstyrelsen
Vägtrafik
Sjöfart
Luftfart
Järnväg
  • Nyhetsarkiv
Transportstyrelsen pausar körtest i simulator

Transportstyrelsen utvärderar simulatortest för synfältsbortfall

2018-06-15

Transportstyrelsen ska nu utvärdera simulatormetoden för personer med synfältsnedsättningar. Detta sedan det visat sig att personer med mycket stora synfältsdefekter klarat körningen.

– Vi vet inte vad det beror på att personer med mycket stora synfältsdefekter klarat simulatortestet. Om metoden behöver utvecklas eller om det kan vara andra orsaker, säger Björn Renberg, enhetschef på Transportstyrelsen.

Simulatortestet har utvecklats av Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI, på Transportstyrelsens uppdrag. Så länge utvärderingen pågår kommer det inte vara möjligt att testa sin körförmåga i simulatorn.

– Jag förstår att många kommer att bli besvikna. Men det kostar närmare 20 000 kronor att göra ett simulatortest och vi tycker inte det är rätt att låta enskilda betala för en körning innan vi vet utfallet av utvärderingen, säger Björn Renberg

Hittills i år har Transportstyrelsen fått cirka 200 ansökningar om medicinska undantag. Omkring 80 procent är kopplade till olika typer av synnedsättningar, till exempel synfältsbortfall orsakade av diabetes, stroke eller glaukom.

Gäller nya ansökningar om undantag

Simulatormetoden har gjort det möjligt för personer med synfältsnedsättning att testa körförmågan och ansöka om medicinskt undantag för att få köra personbil, behörighet B. Drygt hundra personer som gjort simulatortestet har blivit beviljade undantag från de medicinska kraven. De berörs inte av utvärderingen.

– Vi anser fortfarande att det behövs ett körprov för personer med synfältsdefekter. Vi har ju nu inlett en översyn av våra föreskrifter som rör syn för att se vilka alternativ som finns för att ge en så stor tillgänglighet som möjligt för personer med bland annat synfältsdefekter utan att trafiksäkerheten påverkas negativt, säger Björn Renberg.

Utvärderingen beräknas vara klar under 2019

Tyck till om innehållet på sidan

Om sidan

Senast ändrad Senast uppdaterad: 2018-06-15, kl 13:00
Jobba hos oss
Press
Personuppgifter
Om Transportstyrelsen
Om webbplatsen
Kontakta oss
Lättläst Teckenspråk Talande webb English Other languages Kontakta oss
Följ oss på:
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • YouTube

Berätta hur vi kan göra informationen bättre


Du kan inte skicka in frågor via det här formuläret.
Skicka in
Till toppen