Elcykel eller moped - vad är skillnaden?

2018-04-18

Marknaden för elcyklar växer. Men att köpa en elcykel kan vara dyrt och det finns många modeller med olika motorstyrka att välja mellan. Och alla elcyklar klassificeras inte som cykel, enligt lagen.

– Det är motorstyrkan som avgör skillnaden mellan elcykel och moped. Ju högre motoreffekt desto snabbare går cykeln. Det kan verka lockande, men en elcykel får inte vara hur snabb som helst, säger Hans Norén, utredare på Transportstyrelsen.

För att klassas som elcykel får motorstyrkan vara max 250 W och motorn får bara förstärka trampningen. Motorn får bara ge kraft vid trampning upp till 25 kilometer i timmen.

Det finns modeller med starkare motorer på marknaden, men då är dessa inte att en cykel, enligt lagens mening. Den som vill ha starkare motorer får söka inom kategorin mopeder, klass I eller klass II.

En moped klass II kan likna en vanlig elcykel. Skillnaden är att den kan ha en starkare motor och att det inte finns krav på att trampa för att motorn ska ge kraft.

Kräver registrering och försäkring

Moped klass I har den starkaste motorn och kan gå upp till 45 km/timmen. En moped klass I måste dessutom registreras. Till skillnad från cykel måste alla mopeder ha försäkring.

En annan skillnad är hjälmkravet. För att köra moped krävs hjälm. Det finns inget krav för den som trampar elcykel, men rekommenderas för den som vill hålla huvudet klart i fartvinden.

Mer information om elcykel

Frågor och svar om ny moped klass II

Cykla med elcykel i naturen