Jag har förlorat körkortet
Att ha ett körkort innebär frihet, men också ett stort ansvar. Du ska respektera trafikreglerna och visa hänsyn och omdöme. Du får inte heller ha någon sjukdom som påverkar, eller kan påverka, din körning på ett negativt och trafikfarligt sätt.
Stulet, borttappat eller skadat körkort
Ett körkort ska förnyas om det har kommit bort eller blivit stulet, skadat eller förstört. Eftersom körkortet är en id-handling ska du även anmäla till polisen om det har blivit stulet.
Vad händer om polisen tar ditt körkort?
Polisen kan omhänderta ditt körkort direkt på plats vid trafikbrott. Även Tullverket eller Kustbevakningen får ta sådana beslut.
Läs mer vad som händer om Polisen tar ditt körkort.
Återkallat körkort
Om du gör dig skyldig till vissa brott och förseelser kan vi återkalla ditt körkort. Det gäller till exempel vid rattfylleri, fortkörning, upprepade trafikförseelser, allvarliga brott eller om du inte pålitlig när det gäller nykterhet. Körkortet kan också återkallas om du får en sjukdom eller skada som gör att du inte uppfyller de medicinska krav som ställs för att få ha körkort.
Läs mer om återkallat körkort.
Varning istället för återkallelse
I vissa fall kan vi besluta att du får en varning i stället för att körkortet återkallas.
Läs mer om varning istället för återkallelse.
Alkolås istället för återkallelse
Om du har fått, eller riskerar att få, ditt körkort återkallat på grund av rattfylleri eller grovt rattfylleri finns det möjlighet att få fortsätta köra med ett alkolås installerat i bilen. Du måste i så fall ansöka om villkor om alkolås.
Läs mer om alkolås efter rattfylleri.
Nytt körkort efter återkallelse
Det ska alltid tillverkas ett nytt körkort efter återkallelse. Vad som krävs för att få ett nytt körkort efter återkallelse beror bland annat på spärrtidens längd och om du har prövotid.
Hade du nytta av informationen på den här sidan?
Tack för att du lämnade ett omdöme!