Jobba med it hos oss

Bakom varje sökresultat, slagning eller transaktion finns det tekniska lösningar som får allt att hänga ihop, så utifrån den aspekten kan man tala om att it lyfter vår verksamhet.

I början av 2017 gjordes en undersökning som visade att Transportstyrelsen var en populär it-arbetsgivare bland Sveriges myndigheter. Se filmen här nedan om vad medarbetare själva tror är anledningen.

Musik: Ari de Niro, Questing.

Korta fakta om Transportstyrelsens it-avdelning

  • Antal anställda: 260
  • Ort: Främst Örebro men medarbetare finns även i Borlänge och Norrköping.
  • Arbetssätt: Agilt
  • Fokus senaste tiden: Framtidssäkra vägtrafikregistret genom att migrera det från stordatorn till en ny teknisk plattform.
  • Tema på senaste avdelningskonferens: Rosa (en av Transportstyrelsens profilfärger) 

Agilt

Att återkommande göra prioriteringar och avstämningar tillsammans i gruppen är en förklaring av det agila arbetssättet. Det innebär korta möten, så kallade scrummöten dagligen där dessa punkter gås igenom. Aktiviteter som skapar delaktighet hos alla inblandade och man ser tydligt vad som behöver förbättras. Förbättringen är på något sätt moroten i det agila arbetssättet.

På Transportstyrelsen arbetar vi i agila leveransteam inom systemutvecklingsområdet, utifrån metoden Scrum.

Digitalt, automatiserat och integrerat

Ju större volymer desto viktigare blir det på något sätt att jobba smart och effektivt. Vi strävar efter att hitta digitala och gärna automatiska lösningar.

Ta trängselskatten till exempel. Passagen i en trängselportal registreras genom en kamera, registreringsnumret läses av automatiskt och producerar en avi av månadens alla passager. Avin skickas till fordonsägaren och om e-avi och autogiro är anmält så kan processen bli automatisk hela vägen.

Registret fyller en viktig funktion för polisen, bilhandlare och besiktningsföretag. Via integrerade lösningar kan de söka och direktregistrera uppgifter hos oss.

Innovativt

Det vi gör hänger ihop med hur saker och ting fungerar i samhället i stort. Hur ser förutsättningarna ut där? Ändras de? Ja då behöver även vi se över hur vi gör saker.